fbpx

Дієтолог розповіла як побороти сезонні захворювання

Застудившись або захворівши на грип, ми згадуємо про чай з лимоном або молоко з медом. Однак цього може бути недостатньо. Більшість забуває про правильне харчування, яке допоможе перемогти застуду і зміцнить імунітет. Відомий дієтолог Світлана Фус розповіла, що потрібно їсти щоб віруси трималися подалі, а сезонні захворювання обходили стороною.

Природні вітаміни нічим не заміниш

По-перше, використовувати природні джерела вітамінів С, А, Е, Д3 і бета-каротину. Їжте апельсини і грейпфрути, ківі, листові овочі, червоний перець, броколі. Не забувайте про традиційні для нас страви: квашену капусту, шипшину, заморожені ягоди: всі види смородини, малину, ожину, журавлину.

Вітамін А і Д3 міститься в продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, печінка тріски, яловича печінка, яєчні жовтки, вершкове масло. «Постачають» нам бета-каротин (провітамін А) морква, шпинат, гарбуз. Горіхи (кешью, волоські, кедрові), обліпиха, рослинна олія багаті на вітамін Е.

Жири домопожуть здолати недугу швидше

До речі, для захисту від інфекцій наших легенів дуже важливі жири. Слідкуйте за їх достатнім вмістом в харчуванні. Щодня, в період застуд, вживайте рослинну олію, горіхи, вершкове масло і риб’ячий жир. Однак вживайте їх помірно.

Також не будемо забувати про мікроелементи. Захищають наш організм і уповільнюють процеси старіння клітин йод, селен, магній, цинк, залізо. Варто подбати, щоб у вашому денному раціоні перебували: страви з м’яса, птиці, риби, яйця, крупи, морська капуста, морська йодована сіль. Зміцненню захисних сил організму сприяють страви з бобових. Часник робить безцінний внесок у захист організму – він природний антибіотик. Ніяке лікування застуди та грипу не може обійтися без його рятівної дії.

Пам’ятаймо про користь кисломолочних продуктів, вони підтримують у робочому стані мікрофлору кишківника. Бо 80% нашого імунного захисту знаходиться саме там і залежить від стану нашої мікрофлори. Також слід обмежити вживання солодкого, яке порушує її нормальний баланс.

Рясне пиття допоможе швидше забути про недугу

Якщо вже спіткала вас застуда, то дуже важливо, що ви п’єте під час хвороби. Адже перша рекомендація лікаря при застуді – рясне пиття. Це особливо важливо, якщо ви відмовляєтеся їсти. Тоді обов’язкова умова – пити багато рідини.

Додайте в теплу воду малину, смородину, лимон, імбир. Знизити температуру допоможуть морси з журавлини і брусниці. Тільки без цукру. Варення не підходить. Але якщо болить горло, пийте помірно теплі і не кислі напої, щоб запалення слизової носоглотки не посилювалось.

Між їдою краще пити трав’яні чаї з шавлією, ромашкою, чебрецем або звичайну кип’ячену теплу воду. Часто і потроху.
Важливо обмежити кількість кофеїну у випитих рідинах. Краще відмовитися від кави і чаю.

Шкідлива їжа може затягувати відтягувати процес одужання

Потрібно їсти, навіть якщо не хочеться і у вас немає апетиту. День-два ще можна поголодувати, але забезпечити себе мінімальним підживленням необхідно. Це можуть бути невеликі порції і не так часто, як зазвичай, хоча б 2–3 рази на добу. Вибирайте більш легкий для перетравлення білок, для прикладу домашній сир, яйця у вигляді омлету. Бажано вживати страви, приготовані на парі, у відварному вигляді. Особливо важливо відмовитися від шкідливої їжі: смаженого, жирного, копчених і консервованих продуктів, газованих напоїв.

Непоганий перекус – смузі на основі овочів з невеликою кількістю ягід і фруктів, каша з тушкованими овочами, риба або парова котлета з м’яса птиці. Ще хороший варіант – кружка курячого бульйону. Завдяки цистеїну (амінокислоті) курячий бульйон – відмінна їжа при застуді. Він знімає набряк слизових носа і ротоглотки, розріджує мокротиння. Це дуже легка й безпечна їжа для людей із шлунково-кишковими захворюваннями, харчовою непереносимістю, при ослабленому імунітеті.

Віддайте перевагу натуральним солодощам

Відмовтеся й від солодощів.

А також, зрозуміло, ви повинні забути про всілякі дієти…

Щоб допомогти організму відновитися після застуди, харчуйтеся повноцінно. Постарайтеся щодня споживати багату білком їжу, бо він є будівельним матеріалом для імунної системи. Найкращим джерелом легкозасвоюваного білка буде риба, біле м’ясо, яйця, сир, бобові та злакові.

Можна трохи чорного шоколаду, натурального мармеладу, сухофруктів і меду.

Аліна ШАХ

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»