Чи варто починати ранок із кави: поради рівненської дієтологині

Каву можна назвати одним із найпопулярніших напоїв у світі. Однак попри це довкола неї постійно точаться суперечки про те, чого в ній більше: корисного чи шкідливого. Чи дійсно кава попереджує деякі недуги, чи лише підвищує тиск і провокує печію? Про це ми запитали у дієтолога-нутріциолога Марти Гончарової.

Вона переконана, що якісна натуральна кава може бути корисною для здоров’я.

– Я була на майстер-класі віце-президента Асоціації дієтологів України Оксани Скиталінської, де йшлося про дослідження кави у Гарвардському університеті, – розповідає Марта Гончарова. – За словами дослідників, кава позитивно впливає на здоров’я людини, особливо на роботу головного мозку, а також допомагає сконцентруватися. Полегшує депресивний стан у жінок, попереджує розвиток хвороби Альцгеймера.

Однак дієтолог скептично ставиться до звички, нав’язаної рекламістами та маркетологами, починати день з кави. На її думку, найкращий перший ранковий напій – це звичайна вода. Вона «запустить» шлунково-кишковий тракт. Через 10-15 хвилин варто поснідати. І лише за годину – випити кави. Остання ж порція кави на день має бути не пізніше 16-ої години.

Нерідко можна почути думку, що кава підвищує артеріальний тиск. Дієтолог спростовує цей міф. – Дійсно, через 15-20 хвилин після чашки кави тиск підвищується, але дуже незначно, буквально на кілька одиниць, – зазначає Марта Гончарова. – Згодом знову знижується до звичних показників. Тож кава не може вплинути на протікання гіпертонічної хвороби і тим більше спровокувати гіпертонічний криз.

На думку дієтолога, кава може принести більше користі, ніж шкоди. Вона має протизапальний ефект, антиоксидантну дію, позитивно впливає на кишкову мікрофлору, а також сприяє спалюванню жиру. Любителі кави рідше хворіють на діабет. Завдяки вмісту кофеїну цей ароматний напій допомагає зняти втому, бадьорить. Покращує стан кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу. Звісно ж, усі ці переваги діють лише при помірному та правильному вживанні.

– Не варто перевищувати дозу у 400 міліграмів кофеїну на день, – наголошує Марта Гончарова. – Це 3-4 чашки (у порції еспресо – 65 міліграмів кофеїну). Люди, які регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.

Дієтолог радить, як виробити правильний кавовий ритуал.

Не запивайте кавою сніданок чи обід. Так корисні мінерали, отримані з продуктами, не вимиватимуться з організму, це позитивно позначиться на травленні. До та після ароматного напою бажано випити склянку води. Мабуть, помічали: в багатьох кав’ярнях часто подають до еспресо воду. І це правильно. Оскільки кава є кислотним середовищем, тому потрібна лужна вода. І якщо ви таким чином споживатимете каву, можете не сумніватися, – ваш організм отримає від неї лиш користь.

Спілкувалася Аліна Будафенко

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»

 

Діліться корисною інформацією з друзями: