fbpx
Печера Es Càrritx на Менорці.

Стародавні люди 3000 років тому проводили «печерні церемонії» з наркотиками

Діліться інформацією з друзями:

Вчені знайшли перші прямі докази вживання у давнину наркотиків у Європі після виявлення галюциногенних речовин у зразках волосся.

Згідно з новими дослідженнями, 3000 років тому люди вживали галюциногенні наркотики під час печерних церемоній, схожих на рейв (термін “рейв” відомий с середніх віків, але тоді він означав “виявляти ознаки божевілля” – ред.).

Про це пише The Telegraph.

Вчені кажуть, що аналіз людського волосся з місця поховання на Менорці в Іспанії, показує, що стародавні людські цивілізації використовували різні галюциногени, отримані з рослин і кущів.

Висновки, опубліковані в журналі Scientific Reports, є першим прямим доказом давнього вживання наркотиків у Європі.

Іспанська дослідницька група каже, що галюциногенні препарати могли використовуватися як частина «ритуальних» церемоній.

Попередні докази доісторичного вживання наркотиків у Європі базувалися на непрямих доказах, таких як виявлення алкалоїдів опіуму в контейнерах бронзового віку, виявлення залишків трав’яних наркотиків у ритуальних контекстах і поява наркотичних рослин у художніх зображеннях.

Команда під керівництвом професора Елізи Герра-Доче, археолога з Університету Вальядоліда, дослідила пасма волосся з печери Es Càrritx на Менорці, яка вперше була заселена приблизно 3600 років тому і містила камеру, яка використовувалася як похоронне приміщення приблизно до 2800 року

Попередні дослідження показують, що в камері було поховано понад 200 людей.

Пасма волосся лише певних осіб були пофарбовані в червоний колір, поміщені в дерев’яні контейнери, прикрашені концентричними колами, і розміщені в окремій запечатаній камері далі в глибині печери. Пасма волосся датуються приблизно 3000 років тому.

Дослідники використовували надвисокоефективну рідинну хроматографію та мас-спектроскопію високої роздільної здатності, щоб перевірити наявність алкалоїдів атропіну, скополаміну та ефедрину – усі три були виявлені в трьох зразках волосся.

Зразки волосся зберігалися протягом тисячоліть (джерело: Universitat Autonoma de Barcelona/PA Wire).

Професор Герра-Доче сказала:

«Атропін і скополамін природним чином містяться в сімействі пасльонових і можуть викликати марення, галюцинації та змінене сенсорне сприйняття.

«Ефедрин є стимулятором, отриманим з певних видів чагарників і сосен, який може підвищити збудження, пильність і фізичну активність».

Вона каже, що присутність алкалоїдів могла бути пов’язана зі споживанням деяких рослин з родини пасльонових, таких як мандрагора лікарська (Mandragora autumnalis), блекота біла (Hyoscyamus albus) або дурман (Datura stramonium) і чагарник Ephedra fragilis.

Дослідники вважають, що лікарські рослини могли використовуватися як частина ритуальних церемоній, які проводив шаман.

Професор Герра-Доче додала:

«Концентричні кола на дерев’яних контейнерах, можливо, зображували очі й могли бути метафорою внутрішнього бачення, пов’язаного зі зміненим станом свідомості, викликаним наркотиками».

Вона припустила, що через культурні зміни приблизно 2800 років тому дерев’яні контейнери були запечатані в камері печери, щоб зберегти стародавні традиції.

Головне фото: Печера Es Càrritx на Менорці (джерело: Universitat Autonoma de Barcelona/SWNS).

Читайте також: Коли мити вікна, щоб впустити в дім щастя