fbpx

Бігборди «Оленівка» нагадуватимуть рівнянам про подвиг Героїв і жорстокість окупантів

Діліться інформацією з друзями:

Білборди, що символізують пам’ять про загиблих у Оленівській колонії захисників Маріуполя, розмістили в різних куточках міста. Вони нагадуватимуть про подвиг українських бійців і водночас про неймовірну жорстокість окупантів, що організували підступну розправу над полоненими.

Масове вбивство полонених сталося у ніч з 28 на 29 липня 2022 року.  Від вибухів, у бараку, де утримували українських захисників, загинуло 53 українських воїни. Понад 130 було поранено.  Ініціаторами акції стала низка громадських діячів. Автором пам’ятного постера є відомий український музикант та художник з Рівного Юрій Журавель.

«Оленівка» – це сторінка майбутньої книги «СТОРИЦЯ», за допомогою якої я буду світовій спільноті розказувати про останні події в Україні. Таким чином, хочемо нагадати людям про в’язнів московського полону. А самі ж борди слугуватимуть символом вшанування пам’яті полеглих військовополонених в Оленівці. Кожен українець знає, через яке пекло пройшли загиблі українські військові. Це люди, які стійко обороняли наш народ. І реалізація такого проекту – це найменше, що ми можемо зробити для них, враховуючи їх подвиг, їхню мужність і те, яку підступну і жорстоку смерть заподіяли їм окупанти», – розповідає художник Юрій Журавель.        

Очільник громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян, який допоміг в реалізації цієї громадської меморіальної ініціативи каже:

«Надзвичайно важливо, щоб пам’ять про кожного нашого бійця була збережена. Це необхідно для того, аби увіковічнити подвиг українських Героїв, які поклали своє життя, захищаючи всіх нас, захищаючи свій народ, захищаючи Україну.  Наша громадська організація постійно опікується подібними меморіальними проектами, ще до повномасштабного  вторгнення власним коштом було встановлено меморіал Героям Небесної Сотні та загиблим бійцям АТО/ООС біля Покровського собору. Пізніше на Театральній площі у Рівному теж коштом організації «Рівне Разом» було створено пам’ятний мурал загиблим при обороні «Азовсталі» рівнянам, Віталію Семчуку та  Костянтину Друзю. Хотілося б так само, щоб пам’ять про подвиг полеглих полонених Героїв в Оленівці збереглась. Тому, коли до нас звернулися про допомогу в реалізації проекту щодо створення бордів, ми, звісно, підтримали цю ініціативу»..

До слова, таких бордів в знак вшанування полеглих Героїв в Оленівці, у Рівному розмістили більше десяти. Автори проекту сподіваються, що це не останній задум реалізований у Рівному, який допоможе вшанувати пам’ять про захисників та захисниць України, які поклали своє життя у боротьбі з російськими окупантами. 

У свою чергу, художник-карикатурист Юрій Журавель уже незабаром планує творити та представити обкладинку календаря-галереї «Знай наших» на 2023 рік. Календар-галерея присвячений борцям за Україну та полеглим у сучасній війні Героям.

 «Календар-галерея «ЗНАЙ НАШИХ» на 2023 рік неймовірно популярний не тільки на території України. Щодня ми їх відправляємо десятками, особливо на щойно звільнені території України. У календарі можна бачити портрети українців, які відзначилися звершеннями на користь України, як у бою, так і в мирній справі», – розповідає Юрій Журавель.

Читайте також: окупанти змінили юридичну адресу Запорізької АЕС, – Енергоатом