fbpx
олена петрик

З чим внутрішньо переміщені особи йдуть до установи соцзахисту Рівного

Діліться інформацією з друзями:

Немає переселенця, який хоча б раз не звернувся до Департаменту соцполітики Рівного. Директорка Департаменту соціальної політики РМР Олена ПЕТРИК розповіла про послуги які надаються ВПО.

Щойно приїхавши до Рівного, переселенці, які покинули свої домівки через тимчасову окупацію чи бойові дії, насамперед прямують до «соцзабезу». Так вони зазвичай називають Департамент соціальної політики, де оформляють довідки внутрішньо переміщених осіб. Зараз тут – спокійна робоча атмосфера. Під дверима кабінетів чекають своєї черги одиниці. А в перші дні повномасштабного вторгнення ніде голці було впасти. Працівники департаменту за день, бувало, приймали по 800, а то й більше людей.

З чим внутрішньо переміщені особи йдуть до установи соцзахисту нині та чим їм там можуть допомогти? Про це журналістові «Сім днів» розповіла директорка Департаменту соціальної політики РМР Олена ПЕТРИК.

 У Рівному проживає 19 тисяч внутрішньо переміщених осіб

На сьогодні в Рівненській міській територіальній громаді перебуває на обліку 19 046 внутрішньо переміщених осіб. З них діти – 4821, пенсіонери – 2730, особи з інвалідністю – 836. Олена Петрик називає такі точні цифри, бо саме працівники Департаменту соціальної політики займаються реєстрацією внутрішньо переміщених осіб, які прибувають до Рівненської територіальної громади. Для зручності переселенців прийом заяв проводять не тільки в офісі, а й на віддалених робочих місцях у Центрі надання адміністративних послуг за адресою: м. Рівне, майдан Просвіти, 2.

Після проведення реєстрації видається довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, а також здійснюється прийом заяв про надання допомоги на проживання.

Отримання довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО), як пояснює директорка департаменту, дає переселенцям певні права та можливості. Насамперед це щомісячна адресна допомога ВПО для покриття витрат на проживання. Зокрема, на оплату житлово-комунальних послуг. Без поставлення на облік та отримання довідки переселенця неможливо отримувати соціальні виплати, гарантовані державою. Довідка ВПО потрібна для відкриття рахунків у банках, відновлення або вклеювання фотокартки у паспорт громадянина України, сплати податків за місцем проживання, у сервісних центрах МВС, при зарахуванні до школи або дитячого садка. Також довідка дає право на пільгове кредитування, підприємницьку діяльність, участь у державній програмі «Доступне житло», в проєктах міжнародних неурядових організацій для переселенців, на гуманітарну та благодійну допомогу, забезпечує виборчі права цих людей.

Організації, що допомагають переселенцям

– Крім того, внутрішньо переміщені особи, які прибули до Рівненської міської територіальної громади, – веде далі Олена Леонідівна, – під час реєстрації отримують талон для одержання продуктового набору, видачу якого забезпечує Благодійний фонд «Спільна мрія». Водночас надається необхідна інформація про благодійні організації та волонтерські центри, які здійснюють підтримку та видачу гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Так, для прикладу, одяг, взуття, гігієнічні засоби внутрішньо переміщені особи можуть отримати за наступними адресами:

  • – БК «Текстильник» (м. Рівне, вул. Гагаріна, 6);
  • – БК «Хімік» (м. Рівне, вул. Кн. Острозького, 1);
  •  – Товариство Червоного Хреста (м. Рівне, вул. Григорія Сковороди, 23) – понеділок, вівторок, четвер, п’ятниця;
  • – Пункт обігріву на площі Перемоги (район вул. Відінської) за наявності довідки ВПО та паспорта (ІД-картки) – у п’ятницю та вівторок видача одягу (2 одиниці одягу на людину, але не частіше ніж один раз на місяць).

Щоб отримати продукти харчування, можна звернутися за такими адресами:

 – Рівненська автошкола ТСОУ (м. Рівне, вул. Володимира Стельмаха, 1) – вівторок, четвер з 14-ї до 18-ї год.;

  •  – Товариство Червоного Хреста (м. Рівне, вул. Григорія Сковороди, 23) – понеділок, вівторок, четвер, п’ятниця;
  •  – церква за адресою: м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4а;
  • – церква за адресою: м. Рівне, вул. Гайдамацька, 20 – понеділок, вівторок, з 11-ї до 14-ї год., попередній запис за тел. (097)5309696.

 Одяг і продукти харчування для ВПО також видає БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», попередній запис за тел. (063)3185917 (м. Рівне, вул. В. Чорновола, 74б).

Соціальний супровід за потребами можна отримати у Благодійному фонді «Рокада», який розташований за адресою: м. Рівне, вул. Стельмаха, 11, тел. (067) 4473840.

– За ініціативи Громадської організації «Медіа хаб «Відкритий простір» і редакції газети «Сім днів» та за підтримки Департаменту соціальної політики, – продовжує Олена Петрик, – створено медіа-портал, що висвітлює та допомагає вирішувати проблеми, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Починаючи з березня 2023-го, постійно відбуваються зустрічі внутрішньо переміщених осіб з керівниками різних сфер міста, представниками волонтерських і благодійних організацій, під час яких обговорюються питання, що турбують ВПО.

Щомісячна допомога за новим порядком

Принагідно директорка Департаменту соціальної політики зауважила, що у зв’язку зі змінами до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №332 від 20.03.2022 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 року № 709), з 01.11.2023 допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї (далі – уповноважена особа) у такому розмірі:

  • – для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень;
  • – для інших осіб – 2000 гривень.

 Допомога, як пояснює Олена Петрик, призначається на кожного члена сім’ї, відомості про якого включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

До складу сім’ї уповноваженої особи включаються

(незалежно від наявності відомостей щодо включення їх до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб) чоловік, дружина, діти, прийомні діти, діти, які виховуються батьками-вихователями в дитячих будинках сімейного типу, усиновлені діти, діти, над якими встановлено опіку або піклування, а також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (зокрема у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим рівнем за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; діти з інвалідністю після досягнення ними 18-річного віку до визнання їх особами з інвалідністю з дитинства I та II групи; не перебувають в шлюбі повнолітні діти; визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, які проживають разом із батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їхньому утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи та доглядає за нею; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей, та/або особи, які встановили у судовому порядку факт проживання однією сім’єю. Членом сім’ї може вважатися одинока особа, а також неповнолітня дитина, якщо така особа не входить до складу сім’ї.

Рідні не входять до складу сім’ї уповноваженої особи.

– Склад сім’ї уповноваженої особи, – додає Олена Леонідівна, – визначається на дату звернення за призначенням допомоги.

До складу сім’ї уповноваженої особи не включаються:

  • – особа, яка перебуває на повному державному утриманні;
  • – особа, яка представляє інтереси дитини (переміщеної без супроводження законного представника) та перебуває з дитиною у сімейних, родинних відносинах (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат, сестра, тітка, дядько, вітчим, мачуха), але не є внутрішньо переміщеною особою за наявності виданого Службою у справах дітей за місцем звернення документа, що підтверджує такі відносини з дитиною;
  • – особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;
  • – особа, у сім’ю якої влаштовано дитину, яка залишилася без батьківського піклування (за наявності копії наказу Служби у справах дітей про тимчасове влаштування);
  • – особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов’язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України;
  • – законний представник (для недієздатних або обмежено дієздатних осіб, а також дітей, яким призначено опікуна або піклувальника).

Виплату допомог продовжено до кінця січня 2024-го

– Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, – наголошує директорка Департаменту соціальної політики, – з 1 листопада 2023 року виплату допомоги автоматично продовжено до кінця січня 2024 року.

До слова, за жовтень цього року допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам нарахована для 7910 заявників (допомогу на неповнолітніх дітей отримують їхні батьки).

На сьогодні внутрішньо переміщені особи, зі слів Олени Петрик, отримують також й інші державні соціальні допомоги: допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу при народженні дитини, допомогу на дітей одиноким матерям, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та інші види допомог.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є виключною відповідальністю газети «Сім днів» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Спілкувався Василь ГЕРУС

Читайте також: Під час регіонального форуму ОСББ назбирали на п’ять дронів для ЗСУ

  • Рівненську міську лікарню планують модернізувати відповідно до спроможної мережі
    Сьогодні начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль разом із Міністром охорони здоров‘я Віктором Ляшком обговорили поліпшення рівня надання меддопомоги у центральній міській лікарні Рівного. До наради долучилися директор профільного департаменту Олег Вівсяник, народний депутат України Олександр Ковальчук та головний лікар закладу…