fbpx

Реабілітація Святим письмом: проєкт для ветеранів на Рівненщині

Діліться інформацією з друзями:

В Рівненській області стартував пілотний проєкт «Ветеран для ветерана». В його рамках учасники бойових дій Рівненщини можуть приїхати в культурно-археологічний центр та почитати Пересопницьке Євангеліє.

Автором ініціативи став директор закладу, ветеран війни Іван Солодуха. Він розповів журналістам Суспільного про те, як виникла ідея створення проєкту та хто був першим учасником.

«Проєкт мій. Я теж був в лавах ЗСУ, зокрема в 36-й бригаді морської піхоти. І ветеран для ветерана придумав такий пілотний проєкт, щоб військові, які були поранені, отримали моральне, духовне задоволення, відвідавши «Пересопницю» і процитувавши Євангеліє. Така собі реабілітація Святим письмом», – зазначив Іван Солодуха.

Читання факсимільного видання Пересопницького Євангелія

Ветеранам пропонують до читання факсимільне видання Пересопницького Євангелія з колекції культурно-археологічного центру, зазначив автор ініціативи. Він також пояснив, звідки ідея проєкту:

«Коли я звільнився з лав ЗСУ, у мене з’явилися багато друзів військових. І я їм кажу, що є таке місце святе куди вам треба приїхати, щоб ви пізнали історію, щоб ви розуміли, за що воюєте. Дійсно, багато військових приїжджають, вони набувають нових знань про наш край і про те, яка у нас давня історія, розуміють для чого вони в лавах ЗСУ. Я їм кажу, що треба розуміти, що державність будується в першу чергу на культурі. Якщо є культура — тоді є державність, а якщо є держава – тоді є Збройні сили України. Ветеранам стає весело. Й от так воно надихнулося».

Іван Солодуха зазначив, що першим учасником проєкту став рівнянин Олександр: «Військовий 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Він отримав поранення щелепно-лицьової частини у 2022 році й довгий час не міг розмовляти, переніс декілька операцій. Через рік він почав читати книжки».

Іван Солодуха додав, що проєкт для ветеранів Рівненщини триватиме орієнтовно до жовтня-листопада:

«Якщо людина хоче процитувати один з аркушів Пересопницької Євангелії, то є така послуга, але вона саме для ветеранів війни – тих, хто має статус учасника бойових дій та учасника бойових дій з інвалідністю. Ми є в Facebook, на публічній сторінці – всі контактні дані».

Юлія САВЧУК

Читайте також: Розумні ігри допомагають військовим на Рівненщині відволіктися від війни