fbpx

Де у Рівному переселенцям безоплатно отримати медичні послуги

Діліться інформацією з друзями:

Понад 10 тисяч переселенців вже звернулись у Рівному по медичну допомогу. І відсутність у ВПО медичної декларації – не проблема.

Визначений базовим для надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, які проживають на території Рівненської територіальної громади, ЦПМСД «Центральний» почав приймати переселенців з перших днів повномасштабної війни. За цей період до медзакладу вже звернулося понад десять тисяч ВПО, з яких понад 2100 – діти.

Питання, котрі найбільше цікавлять переселенців у медичному обслуговуванні

– На сьогодні ситуація в окремих регіонах України досі залишається доволі напруженою через бойові дії, які ведуться на території нашої держави, – каже директор Департаменту соціальної політики РМР Сергій ЧЕРНІЙ. – Відтак, не втрачає актуальності питання надання первинної медичної допомоги чи лікарської консультації, яка потрібна внутрішньо переміщеним особам, котрі внаслідок повномасштабної війни змушені були покинути власні домівки і прибули на територію Рівненської громади. Про це, зрештою, свідчать і запити переселенців, на прохання яких у рамках започаткованого спільно з редакцією газети «Сім днів» і ГО «Медіа хаб «Відкритий простір» проєкту «Медіа простір для ВПО» відбулося засідання «круглого столу», де обговорювалася тема медичного обслуговування. Представники громадських об’єднань внутрішньо переміщених осіб під час організованої зустрічі мали нагоду, як кажуть, з перших уст отримати відповіді на питання, котрі найбільше цікавлять переселенців.

Налагодивши чітку систему надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, у Рівному, як запевняє головний лікар КНП «ЦПМСД «Центральний» РМР Олег ШРАМ, не було жодного випадку, щоб комусь із переселенців відмовили у прийомі лікаря. Так, завітавши у ЦПМСД «Центральний» на вулиці Драгоманова, 7 ВПО, зі слів Олега Шрама, одразу треба підходити до реєстратури і сказати, що вони внутрішньо переміщені особи та потребують допомоги чи консультації сімейного лікаря.

– Немає значення, потрібно вам потрапити до терапевта, хірурга, ортопеда чи ЛОРа. У першу чергу, ви повинні звернутися до реєстратури медичного закладу. Реєстратори, як правило, без проблем направляють до лікаря. Внутрішньо переміщених осіб у нас приймають завідувачі амбулаторій (їх у нашому ЦПМСД вісім: одна в Квасилові і сім у Рівному). Поспілкувавшись з пацієнтом, завідувач амбулаторії скерує відвідувача до відповідного лікаря за профілем. Зазвичай ми надаємо допомогу без медичної декларації. Тобто не змушуємо людину підписувати декларацію з сімейним лікарем, який її обслуговує.

Іншими словами, якщо у внутрішньо переміщеної особи вже укладена декларація з сімейним лікарем на території, де йдуть бойові дії або тимчасова окупація, то переукладати її не обов’язково. Головне, як зауважив головний лікар ЦПМСД «Центральний», щоб людина була зареєстрована в електронній системі охорони здоров’я. Не біда й тоді, якщо декларації взагалі немає.

Які документи потрібні ВПО для звернення до лікаря

– Коли переселенці звертаються за медичною допомогою у «первинку» чи лікарню, вони повинні мати при собі паспорт аби засвідчити особу. Ніяких довідок про статус ВПО, декларацій у паперовому варіанті, ідентифікаційних номерів не потрібно. У нас є електронна система. Тож якщо людина загубила декларацію з лікарем під час переїзду, нічого страшного. За допомогою паспортних даних ми знайдемо пацієнта у системі, ідентифікуємо її і направимо до сімейного лікаря.

Хоча медична декларація ВПО з сімейним лікарем, який обслуговує за місцем проживання не обов’язкова, в окремих випадках її наявність значно спрощує процес надання медичної допомоги.

– Маються на увазі ситуації, коли у пацієнта є серйозніші проблеми, – каже Олег Шрам. – Це здебільшого люди, які втратили здоров’я при переїзді, перебуваючи в окупації. Відтак тут, у Рівному, оформляємо їм групи інвалідності. У таких випадках треба укласти медичну декларацію з сімейним лікарем на місці проживання, бо не завжди є можливість зв’язатися з сімейним лікарем, який обслуговував людину на прифронтовій чи нині тимчасово окупованій території. Частина ВПО вже підписали декларації з нашими сімейними лікарями. Отож наші медики можуть відправляти їх на інші рівні надання медичної допомоги, отримали право видавати додаткові довідки тощо. Ми вже не одного пацієнта з числа внутрішньо переміщених осіб оформили на МСЕК, де його визнали таким, що втратив здоров’я і має певну групу інвалідності.

Потрапивши на прийом до сімейного лікаря, внутрішньо переміщені особи можуть отримати консультацію, електронне або паперове направлення до вузькопрофільного спеціаліста будь-якого закладу охорони здоров’я. Єдина умова – заклад повинен мати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на відповідний пакет послуг. Наразі без направлення можна звернутися до таких фахівців, як: гінеколог, психіатр, нарколог, стоматолог, фтизіатр та до лікарів, у яких під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

– Крім надання консультації чи направлення до вузькопрофільного спеціаліста, – зауважує головний лікар ЦПМСД «Центральний», – ми, за потреби, безкоштовно видаємо пацієнтам медичні засоби, які привозять нам благодійні організації. Це, зокрема, медикаменти, які стосуються недуг серця, легень, печінки, кишківника, суглобів, гострих респіраторних захворювань, високої температури і т. д. Лікар, оглянувши пацієнта, виписує йому «бігунок» (це не рецепт), з яким він іде до медсестри. Вона ж видає пацієнту потрібні на курс лікування ліки.

На сьогодні гуманітарну допомогу у вигляді медичних препаратів у ЦПМСД «Центральний» отримало вже майже 2300 внутрішньо переміщених осіб.

Видача ліків проводиться в кабінеті 119 за адресою: м. Рівне, вул. Драгоманова, 7 з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 16.00 лише за наявності призначення сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста.

– Запаси медпрепаратів для пониження температури, знеболення, протизапальні, протисудомні тощо ми поповнюємо кожного місяця, – веде далі Олег Шрам. – Подаємо заявку благодійним організаціям. Вони й забезпечують усім необхідним. Але не видаємо медикаменти всім без розбору. Бо, буває, приходить пацієнт і просить знеболюючі. Питаємо, що болить? А він каже: «Все болить». Ми даємо ліки виключно по захворюваннях. Лікар у цьому випадку є консультантом. Крім того, ми не видаємо наркотики. Якщо є необхідність виписати рецепт, тоді пацієнт стає на облік до сімейного лікаря, який його веде. А коли треба всього і побільше, таке у нас не проходить.

Разом з тим пацієнти з числа внутрішньо переміщених осіб, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, хвороби Паркінсона, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть скористатися програмою «Доступні ліки». Ця програма надає можливість пацієнту отримати необхідні ліки безкоштовно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці міста, яка працює за програмою «Доступні ліки», пред’явивши рецепт у електронному або паперовому вигляді.

Контакти медичних закладів

При виникненні необхідності ВПО, за словами Олега Шрама, можуть звернутися за номерами телефонів реєстратури КНП «ЦПМСД «Центральний» РМР, що в Рівному на вул. Драгоманова, 7: 0678191690; 0638191690; 0507191690 або за телефоном гарячої лінії: 0671759282.

– Серед осіб, які прибувають на територію міста, – доповнює начальниця інформаційно-аналітичного відділу міського управління охорони здоров’я Валентина ОПАНАСИК, – є й вагітні жінки чи жінки, котрі потребують спеціалізованої медичної допомоги у збереженні жіночого здоров’я. Аби, наприклад, отримати консультацію лікаря-акушера-гінеколога, необхідно звернутися до КНП «Пологовий будинок» РМР, що на вулиці Медичній, 7.

Первинну медичну допомогу внутрішньо переміщені особи, зі слів Валентини Опанасик, можуть отримати не тільки у ЦПМСД «Центральний», а й в інших закладах охорони здоров’я Рівненської міської ради, які територіально найближче розташовані до їхнього місця проживання. Це, зокрема:

  • КНП «Центр ПМСД «Ювілейний» РМР, що на вул. Кулика і Гудачека, 3е;
  • КНП «Центр ПМСД «Північний» РМР, що на вул. Фабричній, 10;
  • КНП «Міська лікарня №2» РМР, що на вул. Олександра Олеся, 13;
  • – КНП «Міська дитяча лікарня» РМР, що на вул. В. Чорновола, 72.

Заклади охорони здоров’я Рівненської міської ради, що надають амбулаторну медичну допомогу, працюють за графіком:

  • понеділок-п’ятниця з 8.00 до 18.00;
  • субота-неділя з 8.00 до 14.00.

Стаціонарна медична допомога надається цілодобово у:

  • КНП «Центральна міська лікарня» РМР (вул. М. Карнаухова, 25а);
  • КНП «Міська лікарня № 2» РМР (вул. О. Олеся, 13);
  • КНП «Міська дитяча лікарня» РМР (вул. В. Чорновола, 72);
  • КНП «Пологовий будинок» РМР (вул. Медична, 7).

У разі потреби в екстреній медичній допомозі необхідно телефонувати за номером 103.

Контактні номери телефонів закладів охорони здоров’я Рівненської міської ради розміщені на сайті www.medrivne.com.ua «Електронна охорона здоров’я Рівне».

Василь БУСЬКО

Публікація підготовлена за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.

  • Метеозалежність. Як боротись з перепадами температури й тиску
    Зміна пір року, перепади температур, вологість повітря, тиск та інші чинники впливають на людей щомиті, при цьому здорова людина не звертає увагу на їх зміни. В деяких людей це проявляється метеочутливістю. Метеочутливість – це не захворювання, а всього лише…