fbpx

На Рівненщині побільшає майстрів з лозоплетіння

Діліться інформацією з друзями:

У такому ремеслі, як лозоплетіння, проявити свій талант доволі непросто. Красиві якісні вироби передбачають багато зусиль, терпіння і любові. Кожне плетене диво – частина серця майстра. Цікаво, що лоза налічує понад 350 видів! Лише на Рівненщині ця унікальна рослина має біля 150 видів!

Професію «Виробник художніх виробів з лози» можна здобути у Гощанському навчальному відділенні Рівненського центру ПТО ДСЗ. Тривалість навчання 8,5 місяця. За цей період слухачі опановують теоретичний курс (вивчають технології виготовлення плетених виробів з лози) та проходять виробниче навчання і практику.

Майстер виробничого навчання Валентина Голуб розповіла, що під час виробничого навчання слухачі заготовляють матеріал для плетіння у місцях свого проживання. Це Гощанський, Корецький та Острозький райони.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, супровід групи відбувається в онлайн режимі. Педагог консультує, підказує та навчає, як правильно заготовити, підготувати та обробити лозини. Слухачі готують до роботи інструмент та приладдя – ножі, секатори, кусачки, ножиці… і згодом виконуватимуть різного виду плетіння.

Триває також підготовка та сортування лози для роботи, і майбутні майстри опановують прийоми простого плетіння.

Вже у серпні майстри продемонструють свої вироби та підтвердять кваліфікацію.