fbpx

«Став» шлунок: як запустити травний процес

Діліться інформацією з друзями:

Ні для кого не секрет, що основна причина збоїв у роботі шлунка – це погане харчування. На діяльність травної системи впливає якість та кількість їжі.

Однією з багатьох проблем, що можуть з’явитися при порушенні роботи шлунка є атонія, або, як кажуть у народі, «став шлунок».

Що варто робити в такому випадку?

Спершу потрібно переглянути свій раціон. Відмовитися від газованих напоїв (проте можна вживати газовані мінеральні води з солями типу «Поляна Квасова»), кофеїну (міцний чай теж містить кофеїн), копченої, маринованої, печеної їжі. Також лікарі радять звести до мінімуму вживання вершкового масла.

Нормалізують роботу шлунка продукти, багаті клітковиною. Це свіжі фрукти, тушковані та сирі овочі, крупи.Якщо у вас нормальна переносимість лактози, регулярно вживайте кисломолочні продукти.

На роботу травної системи добре впливає ранкова гімнастика чи легка пробіжка. Якомога більше споживайте води. Пити воду потрібно за 30 хвилин до прийому їжі. Не обов’язково бігти до аптеки та шукати перші-ліпші ферментні ліки чи анальгетики. Можна скористатися звичайними домашніми рецептами і приготувати настої, які допоможуть при атонії.

Які настої допоможуть запустити шлунок?

Чай з м’яти, ромашки та звіробою варто вживати невеликими порціями у теплому вигляді. Чорна бузина також допоможе усунути атонію: залити склянкою окропу столову ложку листя рослини. Після двох годин настоювання варто процідити. Пити по 4 столових ложки за 20 хвилин до їди. Також спробуйте настій із сухофруктів: інжиру, чорносливу, родзинок, кураги, фініків. Трав’яний настій з ромашки та календули також допоможе налаштувати роботу шлунка.

Вікторія МЕЛЬНИК

Читайте також: Замінити м’ясо може не тільки квасоля