fbpx

Що рівнянам їсти та пити взимку, – поради дієтолога

Діліться інформацією з друзями:

У холод дуже хочеться калорійного, солодкого й жирного — але є хороша альтернатива. Як правильно та корисно харчуватися взимку – розповіла в своєму блозі на сайті https://life.nv.ua/ дієтолог Оксана СКИТАЛІНСЬКА.

«От і наступив час льоду, ожеледиці і повзання на карачках, а це і стрес – чи доповзеш, і фітнес водночас – включаються м’язи, про які ми навіть не підозрювали, що вони існують, у спортзалі таке ніколи не прокачаєш.

Так от, не лише в русі, але і в їжі треба стати ближче до матінки-землі: їсти те, що допоможе нам вправніше пересуватися, покращить координацію, підвищить стресостійкість і, головне, покращить реакцію мозку і наше здоров’я.

Пряні трави

Якщо у вас десь є засушені трави типу м’яти, меліси, розмарину, чебрецю, базиліку та інших – зробіть з них суперкорисний і суперароматний концентрат.

Наприклад, розмарин, базилік, меліса, майоран, шавлія, тим’ян та м’ята мають сильні захисні властивості, покращують метаболізм жирів, допомагають позбавлятися від черевного (абдомінального) жиру, покращують склад крові, запобігають утворенню тромбів, мають антидепресантну, противірусну, антибактерільну та антимутагенну дію.

Шавлія, базилік, м’ята, розмарин сповільнюють старіння, розвиток хвороб судин та серця, порушення холестеринового обміну, оскільки сповільнюється метаболічний шлях mTOR (він особливо активний у любителів смаженого м’яса, шашликів, сосисок і ковбас).

Як робити: змолоти всі трави у кавомолці і використовувати всюди: додавати до салатів, вершкового масла, сала, посипати запечені овочі, супи і все, що підказує кулінарна фантазія.

Запечені овочі

В холод дуже хочеться їсти, причому дуже калорійного, солодкого і жирного. Є хороша альтернатива, яка дає насичення, має прекрасний смак, купу бонусів для здоров’я і небагато калорій.

Як робити: запікайте все, що бачите: буряк, моркву, картоплю, гарбуз, кабачок і навіть капусту всіх сортів. Овочі змажте сумішшю трав, товченого часнику і оливкової олії. Або просто посипте травами.

Щоб користі було більше, дайте охолонути — тоді глікемічний індекс цих овочів знизиться, ви не наберете зайвого і надовго втамуєте апетит.

Настій шипшини

Природне і тому легкозасвоюване джерело вітаміну С, у комплексі з природними червоними барвниками-фітонутрієнтами — це і дешево і дуже ефективно.

З вітаміном С така історія: він має свою межу засвоєння: як правило, не більше 500 мг за один прийом, тому любителі мегадоз лише роблять дорогою свою сечу.

Вітамін С – водорозчинний, організм його використовує згідно потреб, запасати не може, тому оптимально – пити неміцний настій протягом дня, по пів склянки.

Тоді і судини будуть здоровими, і імунна система працюватиме в нормальному режимі, і навіть шкіра буде більш сяючою.

Як робити: дві столові ложки сухих плодів шипшини покласти у поліетиленовий мішечок, потовкти молотком, засипати в термос, залити літром гарячої води, поставити настоюватися, пити не раніше, ніж через годину.