fbpx

Найбільш поширені замінники цукру

Діліться інформацією з друзями:

Із збільшенням кількості хворих на цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск і хвороби печінки лікарі все частіше рекомендують відмовлятися від цукру або ж суттєво скорочувати його споживання. Для тих, хто не уявляє, як пити несолодку каву чи чай, справжнім порятунком стає замінник цукру.

Важливо розуміти, що цукор в наш організм потрапляє не лише коли ми кладе його в чашку з чаєм чи кавою. Чимало продуктів, які ми купуємо у магазині, містять цукор чи його замінники.

Замінники цукру – це хімічні сполуки та речовини, які мають солодкий смак, і можуть бути як натурального, так і штучного походження. Натуральні замінники цукру виробляються з природної сировини і є більш безпечними для вживання. Крім того, їхнє розщеплення в підшлунковій залозі займає більше часу, ніж розщеплення цукру. Тож не відбувається різкого підвищення рівня інсуліну в крові. Штучні замінники цукру, як правило, некалорійні, проте вони мають ряд небезпечних властивостей.

І натуральні, і штучні замінники цукру мають свої протипоказання. У багатьох цукрозамінниках великий вміст фруктози, яка у надмірних дозах негативно впливає на роботу мозку, уповільнює пам’ять та обробку інформації. Також зловживання цукрозамінниками може спровокувати серцево-судинні захворювання, призвести до накопичення жирів.

Найбільш поширені замінники цукру

Фруктоза – натуральний цукор, який міститься в квітковому нектарі, фруктах, ягодах, меді та насінні рослин. Надмірне споживання фруктози підвищує вміст жирів у печінці, знижуючи її чутливість до інсуліну. До того ж її калорійність така сама, як і у цукру. Тому фахівці радять вживати у день не більше як 30 г.

Сорбіт (Е 420) також є натуральним цукрозамінником. Присутній в абрикосах, яблуках, інших фруктах та ягодах. А найбільше – у горобині. Головний недолік сорбіту – калорійність, яка на 50% вища, ніж у цукру. Надмірне споживання цього продукту може призвести до нудоти, здуття живота та розладу шлунка. Тому рекомендована добова доза сорбіту не більше ніж 45 грамів.

Ксиліт (Е 967) отримують з насіння бавовни та кукурудзяних качанів, використовуючи його при виробництві жувальних гумок та зубної пасти. У великих кількостях він сприяє підвищеному газоутворенню, має проносний ефект. Ксиліт рекомендується вживати не більш як 50 г на день.

Аспартам (E 951) – найпопулярніший штучний замінник цукру, головний недолік якого в тому, що при нагріванні він розпадається на амінокислоти і метанол, який є отрутою. До того ж аспартам проникає через плацентарний бар’єр, тому він не рекомендований вагітним. А дітям до 6 років він взагалі заборонений. У великих кількостях він може викликати безсоння, головний біль, погіршення зору, депресію, підвищення апетиту. А при тестуванні цього замінника цукру на тваринах спостерігалися випадки раку мозку.

Найбезпечнішими замінниками цукру, на думку лікарів, є стевія, еритрит та сукралоза. З недоліків цих продуктів можна відзначити, що у стевії не всім подобається смак, тому її часто комбінують з еритритом для компенсації смакових відчуттів. Що ж до еритриту, то головна проблема в тому, що його важко знайти в магазинах.

Іванна ОНИШКО