fbpx

Науковець розповів, як отримати оптимальну порцію вітамінів

Існує думка, про те, що усім потрібно приймати «аптечні» вітаміни, бо «овочі вже не такі, як раніше». Чи справді сучасні томати містять стільки ж вітамінів, як і ті, якими ми смакували в дитинстві? Чи безпечно їсти огірки взимку? Про користь овочів та фруктів «Українській правді. Життя» розповів кандидат біологічних наук Олексій Коваленко.

Брак вітамінів в сучасних овочах та фруктах – це міф

Сорти змінюються. Нині ми їмо не ті банани, які їли люди у середині ХХ століття, бо це був зовсім інший сорт, який мав іншу смакову гаму. Зміна смаку помідорів, огірків, баклажанів – це природно. Але загальний стан цих рослин залишається приблизно однаковим.

На склад біологічно активних сполук всередині фруктів та овочів може впливати ґрунт, режим освітлення, зволоження та зберігання. Приміром, капуста суттєво втрачає вітаміни під час зберігання. 40% вітаміну С втратиться за три дні, якщо капуста полежить у приміщенні з температурою +20°C. І через три тижні – якщо при нулі.

Якщо казати про гірший смак, наприклад, помідорів, то селекція томатів в останні роки задовольняла інтереси не покупця, а продавця. Останньому вигідно, щоб помідор мав міцніший покрив, аби довго зберігав «товарний вигляд», не гнив, мав однорідну щільну консистенцію. Але все має свою ціну: це погіршило смакові якості. Люди, які кажуть, що не можуть знайти смачного помідора, мають рацію. Однак, існують різні сорти. І деякі з них ще смачніші, ніж ті, що ви їли 30 чи 40 років тому.

До речі, яблука, які довго не темніють і які звинувачують у відсутності заліза, – теж корисні.

Чому люди стають прихильниками сирої їжі?

Це так звана натуралістична помилка: те, що є більш природне, воно і є більш корисним; чим менше ми у щось втручаємось – тим воно краще.
Але правда, як завжди, посередині. Одні продукти краще вживати сирими. Інші – приготованими. А деякі – й так, і так.
Якщо ми боремося за те, щоб у раціоні було багато водорозчинних вітамінів, які руйнуються під час термічної обробки, то, звісно, треба подумати над тим, як цю термічну обробку зменшити.

Наприклад, ви полюєте за вітаміном С. Тоді краще їсти салат із сирої капусти. Якщо ж вам потрібні жиророзчинні вітаміни, які є в цьому овочі, для прикладу, вітаміни К, Е та А, то капусту корисніше потушкувати. Адже саме ці вітаміни краще засвоюються в нашому організмі після термічної обробки.

Така ж історія з каротиноїдом та лікопеном із помідора. Якщо вам потрібні ці речовини, то краще їсти не салат із сирого, а віддати перевагу перевареному помідору.

Найбільш правильний вибір – це міксувати. Їсти якомога більше різноманітних продуктів, причому по-різному приготованих.
До речі, був цікавий експеримент із брокколі. Дослідники намагалися зрозуміти, який метод приготування найкраще зберігає корисні речовини продукту. Найбільше вітамінів зберігалося під час приготування у мікрохвильовій печі. Це щодо ще одного міфу, що продукти після мікрохвильової печі не мають нічого корисного.

Чи безпечно їсти овочі не в сезон?

Серйозну небезпеку для здоров’я має бідний раціон. Так, несезонні овочі та фрукти можуть містити підвищені дози нітратів, але загалом їх рівень та шкода серйозно перебільшені. Про це вже багато хто говорить, але ще довго будуть боятися ранніх кавунів та зимових огірків.

Щоб отримати дійсно шкідливі концентрації нітратів, огірки треба їсти в надзвичайно великій кількості, або, наприклад, з’їсти 2 кілограми шпинату.
Зимовий салат із помідора та огірка – це чудова ідея. Не варто обмежуватись лише сезонними фруктами й овочами.

Кому потрібні синтетичні вітаміни

Аналіз 277 досліджень, в яких загалом брало участь майже мільйон людей, показав, що синтетичні вітаміни та харчові добавки – це марна витрата грошей.

Здоровим людям на запитання, чи варто приймати синтетичні вітаміни, можна відповісти – «ні».

У яких випадках прийом синтетичних вітамінів є обґрунтованим:

– ви плануєте вагітність;

– у вас остеопороз і ви не можете отримати достатньо вітаміну Д чи кальцію з вашого раціону;

– вам встановили дефіцит вітаміну В12;

– у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, які заважають всмоктуванню корисних речовин, або ви перенесли операцію на шлунку.

Отож, їжте! Їжте смачно, різноманітно і без страху.

Аліна ШАХ

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів» 

Діліться корисною інформацією з друзями: