fbpx

У таблиці корисних продуктів перше місце займає насіння

Діліться інформацією з друзями:

Природа подарувала нам чимало «помічників» для підтримання здоров’я та лікування різних недуг. Йдеться про плоди різних рослин. Безліч цінних речовин та надзвичайний вплив на самопочуття та здоров’я чинить такий звичний з дитинства «делікатес» як гарбузове насіння.

Японський дієтолог Дж. Осава поставив насіння гарбуза на перше місце у таблиці корисних продуктів. Особливо цінне насіння круглого гарбуза, а не того, що нагадує диню.

Зернятка у білих шкаралупках, яке ми звикли їсти з дитинства, містить близько 36-52% жирів (без холестеролу), камедь, органічні кислоти, вітаміни Е, А, трохи вітамінів D і К та масу макро- та мікроелементів.

Особливо важливо, що у насінні містяться цинк та залізо, магній, кальцій, фосфор, багато білка.

Присутність цинку особливо корисна для чоловічого здоров’я. А ще цей елемент може допомогти подолати проблеми підліткового віку: вугровий висип, жирну себорею волосся, лупу. Збільшені дози цинку можуть стати важливою частиною терапії. Тож у цей період особливо корисно, для прикладу, регулярно вживати гарбузове насіння.

У народній медицині насіння гарбуза вживають переважно у вигляді відварів, емульсій та порошку.

Дітям гарбузове насіння рекомендують як профілактичний засіб від паразитів (гостриків). Для цього насіння (сире, не обсмажене) треба розтерти з водою або молоком або перебити в кавомолці, додати до смаку мед, фруктовий сік. Давати дітям натще по чайній ложці.

Компресами з кашкою з насіння (подрібненого в кавомолці) лікують дерматити, шкірні рани, опіки.

Гарбузове насіння також має проносну та сечогінну дію, зміцнює серцевий м’яз, усуває газоутворення в шлунку та кишківнику, зміцнює нирки, сприяє росту волосся, виводять з організму важкі метали.

Гарбузове насіння особливо цінне в дитячій практиці, оскільки, вживаючи його, можна не боятися передозування. Насіння гарбуза нешкідливе. Проте деяким людям з поганою переносимістю краще обмежити разову дозу смаженого насіння до 9 г на день.

Надія ВАНЧЕНКО