fbpx

5 найпоширеніших запитань про БАДи

Діліться інформацією з друзями:

От і завершилося тепле літечко і стартував холодний сезон. Незмінним супутником осінньої мряки та зимових морозів є застуди та сезонні інфекційні недуги. Для профілактики та й під час хвороби чимало людей приймають вітаміни, мінерали, щоб допомогти своєму організму.

Багато хто періодично вживає різні добавки «для судин», «для суглобів», «для росту волосся і кращого стану шкіри», «для серця і підтримання когнітивних здібностей». І цей список БАДів можна продовжувати. То що ж це таке, ці чудо-помічники для здоров’я, і як ними правильно користуватися, – розповіла представниця компанії ТДВ «Рівнефармація».

  1. Що таке БАД і кому він потрібен
  2. Чому вітамінно-мінеральні комплекси – найпопулярніші
  3. Що таке антиоксиданти
  4. Як обрати БАД
  5. Чи це безпечно?

Що таке БАД і кому він потрібен

БАД – біологічно активна харчова добавка – спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, лікувально-профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини.

Одна з перших дієтичних добавок – жир із печінки тріски – в промисловому масштабі була виготовлена ще у ХVIII столітті. Популярність БАДів постійно зростає. Це ціла індустрія, яка оцінюється в мільярди доларів.

БАДи виготовляються у різних формах: таблетки, капсули, гелі, порошки, чаї, аплікації, спреї. Для їхнього виробництва використовують екстракти рослин (трав, фруктів, грибів), рідше – речовини тваринного походження – білки, рідини, слиз (для прикладу, бджолине маточне молочко, муцин равлика або L-карнітин). Їх рекомендують уживати для збагачення свого раціону або зниження ризику виникнення проблем зі здоров’ям.

На відміну від ліків, дієтичні добавки не призначені для лікування захворювань. Це означає, що в інструкціях до них не повинно бути фраз «зменшує біль» або «лікує хвороби серця».

Звісно, усім відомо, що найкращий спосіб отримати необхідні для здоров’я вітаміни та мінерали – збалансоване харчування. Однак цей спосіб не завжди і не всім доступний. Тому нерідко лікарі рекомендують уживання БАДів, щоб покрити дефіцит того чи іншого компоненту. Добавки містять поживні речовини, яких бракує в їжі через бідне різноманіття продуктів у регіоні (чи в певний сезон) або погану якість грунтів, де ростуть рослини і вирощуються тварини.

Чому вітамінно-мінеральні комплекси – найпопулярніші

Вітамінами вважаються органічні сполуки, яких потребує людський організм для підтримки процесів життєдіяльності. На жаль, тіло людини не синтезує чимало вітамінів самостійно. Перекрити дефіцит можна, вживаючи певні продукти або обравши необхідну добавку. Саме тому вітамінно-мінеральні комплекси найчастіше обирають споживачі, щоб збагатити раціон і підтримати нормальне існування. Мікро- і макроелементи, або (як ми звикли їх називати) мінерали – це особливі хімічні сполуки, яких потребує наше тіло. Вони є будівельним матеріалом тканин, кісток, органів і систем організму і відповідають за його цілісність. Запаси мінералів поповнюються через рослинну і тваринну їжу, а також мінералізовану воду. Коли неможливо отримати достатню кількість макро- і мікроелементів з харчів, на допомогу знову приходять спеціальні добавки.

Що таке антиоксиданти

Це ще один досить популярний вид добавок. Так називають особливі речовини, що попереджають процеси окислення (руйнування) клітин та відповідають за стійкість організму щодо зовнішніх агресивних впливів. Вони бувають рослинного чи синтетичного походження. Антиоксиданти можуть надходити з їжі або синтезуватися організмом. Ось кілька найпоширеніших джерел антиоксидантів, які повинні бути включені в збалансований раціон:

  • бета-каротин – фрукти і овочі темно-зеленого або темно-оранжевого кольору;
  • селен – морепродукти, печінка, м’ясо і зерно;
  • вітамін C – цитрусові, помідори, перець і ягоди;
  • вітамін Е – насіння кунжуту, зародки пшениці, горіхи, канолова, оливкова і арахісова олії.

Науково доведено, що деякі з антиоксидантів позитивно позначаються на роботі органів і систем нашого тіла. Наприклад, селен у поєднанні з йодом часто призначають для підтримки функціонування щитоподібної залози.

Як обрати БАД

Перш ніж приймати будь-які добавки, проконсультуйтеся з лікарем. Навіть супер-препарат із прекрасним складом, який підійшов вашому другові чи сусіду, може бути абсолютно непотрібним для вас. Розрекламований продукт також допоможе не всім.

Крім того деякі БАДи можуть посилювати або нейтралізувати дію медикаментів. Тому саме фахівець (лікар або фармацевт) може порадити бренд-виробника, дозування та тривалість прийому добавки.

Чи це безпечно?

Як ми вже згадували, БАД – це не ліки, тож вони не проходять реєстрації в державному реєстрі лікарських засобів. Однак це не означає, що все відбувається безконтрольно і всередину «вітамінної капсули» можуть додати що завгодно.

Усі БАДи, які реалізуються через аптечну мережу (на відміну від тих, що продаються через мережевий маркетинг чи інтернет-сайти), підлягають попередньому контролю Держпродспоживслужби та мають посвідчення про якість і безпечність. Також вони зберігаються в належних умовах і відпускаються фахівцями, які мають медичну освіту. Є певні вимоги до маркування: на упаковці має вказуватися склад та місце виробництва препарату. Перед тим, як запропонувати споживачам, добавки ретельно перевіряють фахівці. Крім того, виробники відповідають за якість своєї продукції. Є компанії, які вже давно діють у цьому сегменті фармацевтичного ринку та мають певну репутацію. Це теж варто враховувати, обираючи добавку для себе.

Загалом же, купуючи препарат в аптеці, ви можете перевірити згадані документи та не переживати за якість добавок.

Та, навіть вживаючи такі препарати, не варто забувати про збалансоване харчування. Саме їжа повинна бути основою і першоджерелом всіх корисних речовин.

Більш детальну інформацію про види БАДів від спеціалістів ТДВ «Рівнефармація» читайте в наступних випусках.

Наталія Ниркова