fbpx

З січня в Україні почнуть вилучати старі банкноти

Діліться інформацією з друзями:

З 1 січня 2023 року Нацбанк почне вилучати паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років для їх заміни на оновлені грошові знаки.

Як повідомила прес-служба регулятора, замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Банки не видаватимуть з кас зазначені старі банкноти, а НБУ припинить підкріплювати ними каси банків. З фінансових установ банкноти попереднього покоління не повертатимуться в обіг: їх передаватимуть в НБУ для утилізації.

В Нацбанку зазначають, що банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій. А він припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

 Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації.

“Такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати”, – підкреслили в Нацбанку.

Поступово в обігу з’являтимуться сріблясті монети номіналами 5 і 10 грн зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналами 20 та 100 грн із сучасним дизайном.

Читайте також: Наближається останній термін сплати податків у 2022 році