fbpx
Страсний тиждень розпочинається з великого понеділка

Страсний тиждень розпочинається з великого понеділка

Діліться інформацією з друзями:

Страсний тиждень. Сьогодні, 29 квітня, одразу після Вербної неділі, розпочався Страсний тиждень – останні шість днів Великого посту перед Великоднем.

Страсний тиждень перед Великоднем — це сьомий тиждень Великого посту, під час якого згадують про страждання Ісуса Христа.

“Страсті” з церковнословянської означає “страждання”. Тож “страсті Христові” – це страждання Сина Божого перед розп’яттям.

Дати Страсного тижня плаваючі та залежать від Великодня. Тому вони однакові, як для старого, так і для нового церковного календаря.

Цього року Воскресіння Христове православні віряни відзначатимуть 5 травня. Тобто  тиждень, що передує святу, від понеділка до суботи, з 29 квітня по 4 травня і є Страсною седмицею.

Великий понеділок

В цей день проводяться церковні служби під час яких згадується сюжети про патріарха Йосифа, якого зрадили брати, про прокляття Христом безплідної смоковниці – символу душі, що не покаялася у гріхах. Цього дня починається суворий піст, можна їсти лише хліб, фрукти та овочі, а для ченців відмова від їжі взагалі. Також починається підготовка дому до свята. Чоловіки займаються дрібним ремонтом, жінки –  прибиранням, пранням тощо.

Читайте також: Великодня Паска крафін: рецепт від рівненської господині

  • Мережею шириться фейк про допомогу від Червоного Хреста
    У соціальних мережах поширюється інформація про нібито видачу соціальної допомоги від Червоного Хреста для всіх громадян. Шахраї вказують, що допомога міститиме харчові продукти, ліки, гуманітарний набір та грошові виплати. Для нібито отримання даної допомоги шахраї просять надати особисту інформацію.