fbpx

Міноборони знову опинилося у корупційному скандалі

Діліться інформацією з друзями:

Міністерство оборони знову опинилося у корупційному скандалі. Відомство замовило київській фірмі фляги для ЗСУ сумнівної якості за завищеною вартістю.

Про це йдеться у  розслідуванні “Головкому”.

Наприкінці березня 2022 року Міноборони без тендерів уклало контракт зі столичним ТОВ “Пролог Сервіс” про постачання польових фляг на 1 літр китайського виробництва. 

У рамках контракту відомство замовило 30 150 армійських фляг з написами:

“06. 2020. Власність ЗСУ. Не для продажу”

загальною вартістю 238,1 тисячі доларів (близько 8,7 млн. гривень). Ціна однієї штуки становила 7,9 доларів (близько 290 гривень). Також міністерство замовило чохли для фляг загальною вартістю 203,9 тисячі доларів. 

За даними слідства, ТОВ “Пролог Сервіс” замовило загалом 100 тисяч армійських фляг. У митних документах ціна однієї вказана у розмірі 0,59 долара. Загалом, за попередніми оцінками правоохоронців, втрати держбюджету від цієї угоди могли становити щонайменше 700 тисяч доларів.

“Йдеться про можливе завищення вартості продукції, що імпортується, використовуючи при цьому іноземні компанії так звані “прокладки” з метою зміни та підготовки фіктивного пакету документів, який проходить на території Нідерландів за вартістю”, – йдеться в матеріалах .

Водночас у Міноборони заявили, що фляги придбали за ціною 318 гривень за штуку. Крім того, міністерство замовило в Центральному управлінні контролю якості експертизу складу закуплених фляг, оскільки на товарі було нанесено маркування Tritan. 

Така відмітка ймовірно має на увазі, що в матеріалі міститься термопластичний поліестер, який використовується при виробництві пляшок та фляг для пиття. Таким чином замовник хоче переконатися, чи дійсно фляги виготовлені з цього матеріалу, але поки кінцевих результатів експертизи немає.

Читайте також: Прем’єр розповів про зміни тарифів на електроенергію