fbpx

У Седневі вирощують картоплю у пробірках, вільну від вірусів та паразитів

Діліться інформацією з друзями:

У Седневі в науково-виробничому об’єднанні «Чернігівеліткартопля» розповіли, як вирощують елітні сорти бульбоплоду. Роблять це, щоб рослину оздоровити, звільнити від вірусів, паразитів та інших хвороб.

Про це пише Суспільне/Новини.

У біолабораторії у Седневі у 20 тисячах пробірок пророщують картоплю. Завідувач лабораторії науково-виконавчого об’єднання «Чернігівеліткартопля» розповідає, процес складний та довгий.

«Сам процес оздоровлення картоплі складний. Спочатку відбирається візуально здорові клони в полі, потім ці клони викопуються і ми передаємо ці клони в Інститут сільськогосподарської мікробіології в Чернігів», – розповідає Геннадій Гайструк.

Там впродовж 2-3 років картоплю оздоровлюють, позбуваються вірусів та різних хвороб.

«Коли на бульбах виростає етильований паросток, під великим електронним мікроскопом береться 200 мікрометрів паростка і висаджується у поживне середовище».

До біолабораторії потрапляє близько 20-30 пробірок з оздоровленими паростками і протягом зими їх розмножують методом живцювання.

«Ми живцюємо між вузлами. Раз, два, три. Тобто з однієї пробірочки ми отримуємо три живці, і так розмножуємо. Відживцювали – виросло, знов живцюємо. І так цілу зиму».

Таким чином у лабораторії розмножують 12 сортів картоплі. Всі – української селекції, виведені тут.

«Тут знаходиться сорт «Нагорода», «Сувенір Чернігівський» дуже популярний у фермерів і приватного сектора. Нові сорти: «Сенатор», «Панянка», «Шедевр», – розповідає Геннадій Гайструк.

Потім паростки пересаджують до теплиці, в поживне середовище – воду з вітамінами. Далі кожні 3-5 днів збирають мінібульби.

«Кожне збирання стимулює ріст інших бульб. Бульби збираємо вагою від 3-5 грамів».

Потім їх просушують та кладуть в річковий пісок.

«Кожен шар картоплі-мінібульби перешаровується з прожареним, сухим пісочком. Якщо десь була якась травмочка чи ще щось, щоб картопля не передавала свої хвороби, тобто бульба пісочком ізольована» – додає чоловік.

Через рік мінібульбу висаджують в поле та отримують елітну оздоровлену картоплю. На весь процес іде загалом 6-7 років.