fbpx

Відтепер треті особи можуть допомогти тим кому не вистачає стажу для виходу на пенсію

Діліться інформацією з друзями:

 Ухвалений Закон 2734 має на меті допомогти сьогоднішнім та майбутнім пенсіонерам! Ухвалені Верховною Радою України зміни спрощують добровільну участь громадян у системі пенсійного страхування та підтримки пенсіонерів.

Як повідомляє Мінсоцполітики, закон дозволяє всім, хто не має можливості працювати, сплачувати внески та отримувати страховий стаж, який потрібний у майбутньому для виходу на пенсію.

Це особливо актуально для тих, хто знайшов прихисток в інших країнах, працює там і планує отримувати українську пенсію. Кожен отримав можливість допомогти тим, хто не має достатньо стажу для виходу на пенсію сьогодні. Хто втратив роботу через російське повномасштабне вторгнення і не має необхідного стажу, може отримати допомогу від близьких, друзів, або меценатів.

Особи, які досягли 16-річного віку та не є пенсіонерами, мають право додатково добровільно сплачувати (або на їх користь – треті особи) страхові внески на пенсійне страхування. 

До набрання чинності Законом договори про добровільну участь у системі пенсійного страхування могли укладати лише ті, хто не є/не були застрахованими особами, а з його прийняттям такі можливості надаються також працюючим громадянам.

Також Закон 2734 дозволяє всім бажаючим підтримати фінансово сьогоднішніх пенсіонерів. Можна сплатити кошти адресно на рахунок пенсіонера, збільшивши таким чином його або її пенсію.

  • 70% внесків підуть обраному пенсіонеру,
  • 30% будуть розподілені між усіма іншими пенсіонерами.

ВАЖЛИВО: передбачено приведення Урядом, Міністерствами та центральними органами влади нормативно-правових актів у відповідність зі Законом протягом 3 місяців з дня набуття ним чинності