fbpx

Рада голів ОСББ міста Рівне допомагає новоствореним об’єднанням

Діліться інформацією з друзями:

«Як правильно?» або «Як це роблять інші?» Ці запитання найчастіше надходять до редакції «7 днів» від голів і активістів новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Відповіді на найбільш поширені з них ми попросили надати керівника ГО «Рада голів ОСББ міста Рівне» Галину ПОХИЛЬЧУК.

У нашому ОСББ поспіхом обрали нового голову (попередній відмовився від цієї посади), бо, мовляв, якщо цього не зробити до 1 квітня, то об’єднання співвласників оштрафують. Хто і за що може оштрафувати ОСББ?

Світлана ПРОЦЮК

– Швидше за все, автор цього запитання щось неправильно зрозумів. Бо ніхто не може покарати ОСББ за те, що воно залишилося без голови. Разом з тим нерідко доводиться спостерігати тенденцію, що співвласники багатоквартирного будинку хочуть знайти того, хто буде ними опікуватися, хто буде «зверху», отож, прийде і покарає. Якщо загальні збори приймають рішення про те, що вони обирають будь-яку структуру уповноваженою особою керувати їхнім ОСББ, то так і буде. Але це рішення має бути колективним. Якщо такого рішення немає, то виходить, що для ОСББ ніхто не указ.

Адміністративного керівництва над ОСББ немає. Але є Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, за порушення яких передбачена відповідальність. Крім того, є відповідні служби, як-от Державна архітектурно-будівельна інспекція, які згідно з чинним законодавством мають право здійснювати контроль за дотриманням Правил експлуатації житлового фонду. До них також належать пожежні інспектори. Всі інші органи та установи (скажімо, управління житлово-комунального господарства) можуть давати рекомендації, але це лише побажання чи порада.



Є питання, яке стосується освітлення дворів. Якщо прибудинкова територія належить місту, то чому за освітлення двору мають платити мешканці будинку?

Ірина ТРОФИМЮК

– Нині ситуація така: оскільки прибудинкові території – це землі міста, то саме міська влада має укладати угоди з Міськсвітлом на освітлення дворів. Інша ситуація з новобудовами, які напряму укладають угоди з Міськсвітлом, якому мешканці будинку платять чималі гроші за освітлення прибудинкової території. Щоправда, деякі ОСББ пішли іншим шляхом. Вони встановили на своїх будинках потужніші прожектори, які освітлюють прибудинкову територію, і не платять Міськсвітлу за його ліхтарі.

Ще не було жодних зборів мешканців нашого будинку, щоб не виникали суперечки через розміщені у дворі гаражі-«черепашки». Як цю проблему вирішують інші ОСББ?

Іван ТАРОВСЬКИЙ

– Усе залежить від людського фактора. Одні сваряться, інші домовляються, шукаючи компромісний варіант. Наприклад, в ОСББ «Оселя-Рівне» вирішили, що власники гаражів-«черепашок» платять на рахунок об’єднання співвласників по 40 гривень щомісяця. Якщо зважити на те, що плата за місяць на автостоянці коштує в межах 250–270 гривень, то 40 гривень – невеликі гроші. Дехто, не знайшовши порозуміння, звертається з відповідними заявами до міської влади. Та призначає комісію, яка розглядає спірне питання щодо правомірності встановлення гаражів на прибудинковій території і приймає рішення. На мій погляд, співвласники будинків завжди можуть знайти порозуміння. Інша справа, коли, бува, на території двору машини залишають автовласники з інших будинків.

В одному з рівненських ОСББ таким чином знайшли вихід з цієї ситуації: навпроти гаража поставили сміттєві контейнери, отож власник «черепашки» змушений був забрати її.

Під час створення ОСББ інколи виникають суперечки з приводу того, у кого повинні зберігатися ключі від дверей місць загального користування. Як уникнути подібних конфліктів?

Галина ТУЗ

– Тут хочу зауважити, що згідно із законами, що стосуються обслуговування багатоквартирних будинків, потрібно не лише доглядати за багатоповерхівкою і прибудинковою територією, а й вести відповідні журнали, де зазначається: в якому стані будинок, коли проводився технічний огляд і т.д. Тут же передбачено, що біля входів у місця загального користування (на горища, покрівлю, підвали) повинні бути вивішені оголошення (нема грошей, щоб виготовити пластикові таблички, то можна просто роздрукувати на папері), в яких зазначено, в кого знаходиться ключ від замка і телефон цієї людини.

Крім того, дублікати ключів повинні знаходитися у голови ОСББ, або в довіреної особи, щоб у випадку якоїсь надзвичайної ситуації (не дай Боже, пожежа чи аварія, а, буває, кабель телебачення обірвався, забилася вентиляційна шахта тощо) фахівці відповідних служб в будь-який час мали би безперешкодний доступ, щоб ліквідувати ту чи іншу проблему.

Як бути з тими мешканцями, які самовільно захопили в будинку сушилки, комірчини, підвальні приміщення і використовують їх одноосібно?

Марія ВЕЛЯНИК

– Повторюся: все повинні вирішувати мешканці. Дехто за індивідуальне користування місцями загального користування встановлює плату, яку визначають на загальних зборах, – від 40 до 100 гривень на місяць. За комірчини на площадках, де раніше були сміттєпроводи, в ОСББ «Шухевича, 8» встановили плату – 3,5 гривні за квадратний метр. І це справедливо: використовуєш спільну площу – плати.

Хоча є місця, які згідно з Правилами утримання житлових будинків не можна облаштовувати для особистих потреб. Це, зокрема, стосується дахових і не призначених для цього підвальних приміщень, де, буває, окремі мешканці облаштовують собі комірчини. У таких випадках, звісно, не може бути мови про будь-який компроміс. Недопустимо, аби окремі мешканці використовували підвальні коридори для зберігання своїх речей, що закривають доступ до водопровідних кранів, а в комірчинах, наприклад, тримали каністри з бензином. Як це безглуздо не виглядає, але таке трапляється значно частіше, ніж може здатися. Звичайно, на кожного порушника правил можна знайти управу. Втім, краще всі питання вирішувати мирно. Адже людям жити під одним дахом.

Записав Василь ГЕРУС

Постійно бути в курсі новин вам допоможе telegram-канал газети «7 днів»