fbpx

Що робити, якщо ви отруїлися – рекомендації Національної служби здоров’я Великобританії

Діліться інформацією з друзями:
Літо – сезон харчових отруєнь, адже при високій температурі продукти псуються набагато швидше. До того ж навколо стільки свіжих ягід, фруктів, споживання яких немитими може призвести до проблем.
Симптоми зазвичай починаються протягом одного-двох днів після вживання забрудненої їжі, але можуть з’явитися як через кілька годин, так і через кілька тижнів.

Можливі прояви:

  • нудота,
  • блювання,
  • діарея, яка може містити кров або слиз,
  • спазми й болі в животі,
  • слабкість,
  • втрата апетиту,
  • лихоманка,
  • озноб,
  • біль у м’язах.

Як лікувати отруєння

Більшість симптомів минає сама по собі за 48 годин і не потребує спеціального лікування. Національна служба здоров’я Великобританії https://bit.ly/3hjT5OS дає такі рекомендації для полегшення стану пацієнта:
  • пити багато води маленькими ковтками,
  • якщо з’явиться відчуття голоду, їсти невеликі легкі страви: тости, сухарі, банани, рис,
  • багато відпочивати,
  • уникати алкоголю, кофеїну, газованих напоїв, гострої,
  • якщо симптоми не минають упродовж кількох днів, слід звернутися до свого сімейного лікаря.

Коли слід звернутися до лікаря

Ви повинні зв’язатися зі своїм лікарем, якщо:

  • ваші симптоми сильні – наприклад, якщо ви не в змозі стримувати рідини (постійне блювання);
  • ваші симптоми не починають поліпшуватися через кілька днів;
  • у вас є симптоми сильної дегідратації, такі як сплутаність свідомості, прискорене серцебиття, запалі очі і мало сечі або її відсутність;
  • ви вагітна;
  • вам більше, як 60 років;
  • підозрюєте харчове отруєння у дитини;
  • у вас хронічний стан, такий як запальна хвороба кишечника (IBD), захворювання клапанів серця, діабет або захворювання нирок
  • у вас слабка імунна система – наприклад, через ліки, лікування раку або ВІЛ.

У цих ситуаціях ваш лікар може відправити пробу стільця на аналіз і призначити антибіотики, або вони можуть направити вас до лікарні, щоб за вами було уважніше.

Пам’ятайте, що отруєнь можна уникати, дотримуючись простих правил: ретельно мити руки з милом перед їжею, не менш ретельно мити фрукти та овочі, особливо якщо збираєтеся їсти їх сирими, готувати м’ясо, рибу та яйця при високих температурах, зберігати готову їжу лише в холодильнику та тримати сирі й готові продукти окремо.

Щоб постійно бути в курсі новин Вам підпишіться на наш Telegram