fbpx

Великодня Паска крафін: рецепт від рівненської господині

Діліться інформацією з друзями:

Серед традиційних свят в українській культурі є свято Великодня. Воно вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни й пов’язують його з Воскресінням Христовим.

В українців є багато різноманітних рецептів приготування традиційних випічок на Великдень. Але найголовніше це паска. Та й рецептів пасок в українців безліч. Один з них, рецепт паски крафін, ми хочемо надати сьогодні.

Наша довідка: Крафін — гібрид листкового круасана і мафіна. В його основі — здобне дріжджове тісто. Крафін печеться з листового тіста, змащеного розм’якшеним маслом. Як правило, крафін готують з додаванням різноманітних сухофруктів, які надають йому ще більш ароматний та смачний смак. Рецепт крафіна на Великдень був адаптований для випічки традиційної православної паски.

Лариса Міхай, рівнянка, волонтерка. Багато часу віддає допомозі нашим захисникам, вона робила і окопні свічки і лікувальні чаї. Крім того Лариса гарна майстриня і її вироби часто продавалися на волонтерських ярмарках. Але кулінарія, це її слабість. Тому ми і вирішили розмістити рецепт її паски у себе на сайті.

Сьогодні пекла крафіни – один з видів великодньої випічки. І трохи пасочок теж, тільки без оздоблення вони поки нефотогенічні. Ванільно-кон’ячно-цитрусовий аромат заповнив усі куточки квартиро-атмосфери… Правда, на Фозю (кіт родини Міхай – ред.) враження не справив. Спав клубочком собі на ліжку. Все-таки вік уже в хлопчика, хочеться відпочити. – написала у себе на сторінці Міхай.

Інгредієнти на Пасху крафін рецепт:

  • 200 мл молока
  • 42 г дріжджів(мала пачка)
  • 1ст цукру
  • Цедра і сік одного апельсина
  • 3 яйця+4 жовт
  • 100 г топленого масла
  • 1-1,2 кг борошна
  • 1 ч л солі
  • 2 п ванільного цукру
  • 200 г сухофруктів (родзинки, журавлина, цукати)
  • Горіхи і кориця за бажанням.
  • 200 г м’якого масла (для змащення розкачаного тіста)
  • Сухофрукти помити, просушити.

Приготування:

  • Зробити опару (молоко+дріжджі+половина цукру) 
  • Збити яйця з рештою цукру+ванілін+сіль
  • Замісити з усіх інгредієнтів м’яке тісто. Щоб випічка довго не черствіла, можна капнути ложку-другу коньячку
  • Поставити підходити 1,5-2 год.

Розділити на 4 кулі, накрити плівкою. Сьогодні пекла дві порції, у більших і менших формочках, тому на фото така кількість, зауважує Лариса.

  • Розкачувати прямокутником, товщиною 2-3мм
  • Змастити кожну з розкачаних частин м’яким маслом;
  • Посипати сухофруктами(горіхами, корицею);
  • Загорнути рулетом.
  • Розрізати посередині вздовж не до кінця;
  • Закручувати розрізаним назовні;
  • Покласти у форму на 1 годину.

Пекти 10 хв при 200°С потім 30 хв при 180°С. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Охолоджену посипати цукровою пудрою

І ще в коментарях Лариса зазначає, що “дріжджі живі, маленька пачечка. Виходить чотири паски діаметром 13. Пекла дві порції. У більших і менших формочках”.

Смачного!

Читайте також: