fbpx

Завтра поховають загиблого українського полярника

Діліться інформацією з друзями:

Тіло учасника української антарктичної експедиції Василя Омеляновича незабаром доправлять в Україну. З дня його смерті минуло вже пів року.

Йому було 34 роки.Поховають чоловіка 9 листопада.

Про смерть кухаря 25-ї української експедиції Василя Омеляновича стало відомо 9 травня цього року. Тоді повідомляли, що причиною загибелі чоловіка був суїцид – він повісився. Один з учасників експедиції намагався врятувати полярника, але вже було запізно.

Це – перша смерть в історії українських антарктичних експедицій.

Пізніше кілька українських медіа повідомили, що чоловік наклав на себе руки через нещасливе кохання.

З того часу тривав процес повернення тіла в Україну, який спочатку ускладнювала антарктична зима, а потім – бюрократичні труднощі. Для формального встановлення особи чилійці попросили по каналах Інтерполу надіслати їм відбитки пальців Василя. Ця процедура тяглась дуже довго.  15 жовтня відбулось формальне упізнання й тіло відправили літаком з Пунто-Аренас (місто на крайньому півдні Чилі, звідки вирушає і куди повертається українська експедиці) до Сантьяго, потім – у Париж.


В Японії продаватимуться марки із українськими краєвидами

Минулий місяць став одним з найтепліших у світі за весь час спостережень


Загалом вся операція з повернення Василя Омеляновича додому (бальзамування, експертиза, зберігання тіла та перевезення) обійшлася у 25 тис. доларів. Їх погодилася виплатити страхова компанія, яка забезпечує українських полярників. Хоча суїцид не вважається страховим випадком, в Антарктичному центрі кажуть, що вдалося домовитися зі страховиками про повернення тіла.

Чому процес повернення полярника тривав так довго, яка зараз ситуація на український станції “Академік Вернадський” і як коментують рідні загиблого детальніше читайте тут.