fbpx

Рівнянин Сергій Якубяк знає, як змусити працювати вентиляційні канали

Діліться інформацією з друзями:

У постійному прагненні вдосконалення себе і оточуючого простору ми часто забуваємо про елементарні речі, мимоволі наражаючись на небезпеку. Ставимо герметичні вікна і двері, які заощаджують тепло та витрати на нього. Але забуваємо про провітрювання, перевірку і прочищення вентиляційних каналів. Як результат – важка атмосфера в домі, брак свіжого повітря, сприятливе середовище для розмноження грибків і паразитів. Як змінити ситуацію, радить фахівець з перевірки вентиляційних і димових каналів Сергій ЯКУБЯК.

Регулярний контроль – запорука правильної роботи

Вентиляційні канали потрібні для створення комфортних умов проживання і захисту наших помешкань від грибків. Коли квартира «дихає», середовище для розмноження шкідливих мікроорганізмів – несприятливе. В усіх помешканнях такі канали, звісно ж, є, інше питання, як вони працюють. З’ясувати це можна лише під час перевірки. У радянські часи жеківці регулярно обходили квартири і, підносячи до вентиляційних отворів (на кухні) запаленого сірника, перевіряли «тягу». Тепер для цього є спеціальні прилади анемометри (вимірюють швидкість руху повітря у вентиляційній системі, тобто наскільки потужно вентканал витягує повітря з приміщення) та дифманометри (визначають перепад тиску в житловому приміщенні і вентканалі: якщо канал забитий – перепаду не буде). Фахівець здійснює таку перевірку в квартирі.

Далі – перевірка і прочистка каналу з даху, куди виходять усі вентиляційні шахти. А чистити, як правило, потрібно завжди. Адже мало хто дотримується графіків перевірки вентиляційних і димових каналів. За нормами це потрібно робити щороку (для будинків із газовими плитами). Якщо ж у вашій квартирі є газова колонка, то двічі на рік. У помешканнях із газовими двоконтурними котлами (обігрів і підігрів води) варто перевіряти канали на початку та після завершення опалювального сезону. Бо працюючий вентиляційний канал – це не лише комфорт, а й безпека. Адже через нього виводиться і вуглекислий, і чадний газ, який утворюється, коли ви користуєтеся газовою плитою.

Чому засмічуються вентиляційні канали?

Коли піднімаємося на дах і заглядаємо у вентиляційний канал, найперше, що ми бачимо – щільний шар павутиння, до якого чіпляється листя, пір’я птахів, пил та бруд тощо. Уявляєте такий шар висотою в дев’ятиповерхівку? А тепер подумайте, як зручно через усе це дихати. Якось на прочистці виявили у шахті чимало лушпиння з волоських горіхів, яке туди, очевидно, закинули птахи. Коли наш пічник опускає в шахту гирю з щіткою на мотузці, звідти завжди виходить стовп пилюки.

Перевірку вентиляційних і димових каналів у багатоквартирному будинку замовляє ОСББ

Складається відповідна угода про надання послуг. Акти за результатами таких перевірок отримують в об’єднанні та в газопостачальній компанії. Перелік фірм і підприємців, які мають право здійснювати відповідні перевірки та прочищення, можна знайти на сайті Рівнегазу. У нас ця робота коштує від 40 гривень за одну квартиру. Тож, якщо у вашому будинку давно не перевіряли вентиляційні канали, нагадайте про це голові вашого об’єднання. Адже тут йдеться не лише про комфорт проживання, а й про безпеку.

Не забувайте постійно провітрювати приміщення

Вентиляційний канал не може працювати як слід без притоку повітря. Не раз під час перевірки у квартирі мені доводилось бачити, що прилад фіксує несправність вентканалу при закритих вікнах і кватирках. Та варто відкрити вікно – і у вентиляційному каналі починає циркулювати повітря. Отже, якщо немає притоку повітря, то й витоку немає. Коли у всіх були старі вікна, з дерев’яними рамами, в яких були мікротріщини (вони пропускали повітря), то й проблем було менше. Помешкання «дихало». Із сучасними герметичними вікнами ситуація інша. Тому я завжди раджу залишати вікно на мікропровітрювання, навіть у холодну пору року. Це не надто остудить вашу квартиру, але дозволить повітрю вільно циркулювати і димовентканали виконуватимуть свою роботу. Якщо ж такої функції у вікні немає, можна встановити так званий провітрювач. Це спеціальний регулювальний клапан (його встановлюють у верхній частині віконної рами), який дає приток повітря до 20 кубометрів на годину. Це не дуже багато, але краще, ніж нічого. У новобудовах, перед здачею будинку в експлуатацію, навіть газові служби перевіряють, чи є на вікнах система провітрювання.

Газові колонки не можна встановлювати поруч із витяжками

Про це мають пам’ятати власники цих приладів. Адже їхня одночасна робота створює у вентиляційній шахті зворотну тягу, і всі продукти згоряння газу йдуть у помешкання, а не виводяться з нього.

Наталія НИРКОВА