fbpx

Рівненська влада обирає інвестора для запуску сміттєпереробного заводу

Діліться інформацією з друзями:

Маючи повчальний приклад попередників зі зведенням у Рівному сміттєпереробного заводу, нинішня міська влада вирішила підійти до відбору інвестора, що взявся б збудувати сучасне підприємство з утилізації твердих побутових відходів, виважено.

Спеціальна комісія детально вивчатиме проєкти, запропоновані кожним з потенційних інвесторів.

Іншими словами, спершу, як повчає народна мудрість, сім разів відміряти, а вже потім відрізати. Відтак, нещодавно під час депутатського дня міські обранці детально ознайомилися з проєктом сміттєпереробного заводу, який презентувала німецько-українська компанія «BIT GmbH». А для певності на сесії міської ради з ініціативи секретаря Рівнеради Віктора ШАКИРЗЯНА створили тимчасову контрольну комісію для вивчення пропозиції потенційного інвестора щодо створення спільного підприємства з переробки побутових відходів.

Проблема з утилізацією твердих побутових відходів набула в місті злободенного характеру ще з 2005 року, коли постало питання про вичерпання ресурсів діючого сміттєзвалища. Адже Рівненська громада щодня генерує до 250 тонн несортованих відходів – біологічні рештки, пластик, метал, скло. І з кожним роком їх обсяг весь час збільшується. Оскільки зведення сучасного заводу з переробки побутових відходів – справа для міста непідйомна (не по кишені), влада Рівного розпочала активний пошук інвесторів. Пропозицій не бракує. Один із ймовірних бізнес-партнерів – німецько-українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі», що надало проєкт із будівництва сміттєпереробного заводу з виробництвом біогазу, електроенергії та піролізного палива. Попередня вартість його оцінюється у 25 мільйонів євро. 70% витрат (17,6 млн євро) готовий взяти на себе німецький інвестор, решту коштів має віднайти місто.

Втім, на пропозиції якого саме інвестора зупиниться вибір міської влади, певною мірою залежить від рекомендацій створеної спеціальної комісії, до складу якої ввійшов секретар міської ради Віктор Шакирзян, депутати Володимир Валявка, Сергій Васильчук, Роман Денисюк, Оксана Майборода, Володимир Хомко та Юрій Чаборай. А очолить її голова постійної комісії з питань міського господарства, транспорту, зв’язку та екології Катерина Марчук. Члени комісії більш прискіпливо вивчатимуть кожен із інвестиційних проєктів, аби визначити їхні, умовно кажучи, «плюси» і «мінуси». Відтак, міська влада визначиться, з ким краще мати справу.

Ігор КОПАЧ

Пряма мова

Віктор ШАКИРЗЯН, секретар Рівненської міської ради:

– У місті наявна проблема з побутовим сміттям, яку треба якнайшвидше вирішити. Маємо пропозиції від різних інвесторів. Нині створили комісію, яка детально вивчить усі пропозиції і лише після цього будемо приймати рішення. Ми повинні обрати найкращий і найприйнятніший варіант для нашої громади. Маємо гіркий досвід з тим заводом, який був створений на нашому полігоні. Дуже погано, що він не працює. Депутатська комісія робитиме усе, аби місто таки отримало сміттєпереробний завод і ми закрили питання з утилізацією відходів.