fbpx

На Рівненщині жінка стала кваліфікованим трактористом

Діліться інформацією з друзями:

Кваліфіковані трактористи і трактористка працюватимуть у господарствах Рівненщини, Львівщини, Вінничини та Черкащини

Польові роботи на так званих легких тракторах (колісних та гусеничних) – це важлива складова роботи аграріїв при обробітку ґрунту, догляді за посівами та зборі урожаю. Професійне навчання на базі Олександрійського навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості  за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1» триває 5,3 місяці. Слухачі, що приходять на навчання, здебільшого, чітко визначаються із майбутнім місцем роботи, адже кваліфікованих трактористів постійно потребують роботодавці, створюються нові фермерські господарства, і попит на нові кадри на ринку праці лише зростає. 

У групі, що днями успішно склала державну кваліфікаційну атестацію, слухачі навчалися за різними формами:

  • за власні кошти (таких була більшість),
  • за кошти підприємства ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» 
  • за направленнями Гощанської, Млинівської, Здолбунівської та Рівненської районних філій Рівненського обласного центру зайнятості, Бродівської РФ Львівського ОЦЗ, Козятинської міськрайонної філії Вінницького ОЦЗ та Ватутінської міської філії Черкаського ОЦЗ.

Така чимала команда майбутніх професіоналів продемонструвала в період навчання і практики відмінну самоорганізацію, дисциплінованість, відповідальність, великий потенціал та активність.

Вже не вперше на навчання до Рівненського центру ПТО ДСЗ приходять і жінки. Так, Наталія Капітанюк із Кореччини здобувала професію тракториста за власні кошти. Жінка вирішила отримати професійні знання тому, що вже має певні навички керування технікою, адже у господарстві є трактор. Приємно, що чоловік вболівав за дружину і приїхав підтримати її на ДКА.



Впродовж навчання слухачі, зокрема,  вивчали агротехнологію, будову тракторів потужністю до 73,5 кВт, комплексну систему технічного обслуговування і ремонту с/г техніки, слюсарні роботи. І, звісно ж, вони із нетерпінням чекали на виробничу практику. Для одних практика відбувалася за майбутнім місцем роботи, інші ж максимально проявили свої професійні знання, аби виправдати вибір роботодавців. Партнери освітнього закладу – ТДА «Гощанські автомобільні дороги України» (філія «Гощанський райавтодор», черкаське ПП «Будсервіс КО», вінницьке СФГ «Ірина», КП «Рівненський міський трест зеленого господарства»,  київське  ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», рівненське ФГ «Жарден Лекада», львівське ФГ «Лешнівське», рівненське ТзОВ МВК «ОМЕГА» та фізичні особи-підприємці задоволені підготовкою трактористів та залюбки чекають їх у своїх господарствах. Незабаром весняно-польові роботи, отож, кваліфіковані робітники на вагу золота!

Супроводжуючи групи, викладач Віктор Ковальчук та майстер виробничого навчання Іван Білик, привітали випускників із успішним завершенням навчання та вручили свідоцтва державного зразка. Отож, від кваліфікації випускників напряму залежатиме ефективність сільськогосподарських робіт, врожайність та спільний добробут. А наші випускники – це кращі у своїй справі!