fbpx
ВПО на Словацького

Куди звертатися ВПО у Рівному

Діліться інформацією з друзями:

26 січня 2024 року, Уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову № 94 «Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб» (далі – Постанова 94). Згідно з нормами цього нормативного документа виплату допомоги на проживання всім внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО), які отримували її до 1 лютого 2024, автоматично продовжено до 1 березня 2024 (без додаткового звернення).

За лютий 2024 року для внутрішньо переміщених осіб, що проживають у Рівненській міській громаді, автоматично нарахована допомога на проживання на суму 23 614 200 грн для 7765 заявників (допомогу на неповнолітніх дітей отримують їх батьки).

Які зміни відбулися з 1 березня

Відповідно до затверджених Постановою 94 змін з 1 березня 2024 року без звернення громадян виплату допомоги буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів  виплат, а саме тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян з числа:

  • пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн; 
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

У разі коли особі, яка належить до вищезазначених категорій громадян, не буде продовжено виплату допомоги автоматично, питання щодо її призначення може бути розглянуто за відповідною заявою.

Кому із ВПО потрібно актуалізувати свої дані

Разом з тим, значній кількості ВПО для продовження виплати допомоги на проживання ще на 6 місяців необхідно впродовж лютого-березня 2024 року звернутись особисто з заявою для актуалізації своїх даних і подальшого визначення права на її отримання.

ВАЖЛИВО!  Допомога на проживання ВПО, яким буде визначено право на її отримання згідно із заявою і документами особисто поданими впродовж визначеного періоду, буде призначатись і виплачуватись з 1 березня 2024.

Умови продовження виплат

Однією з умов продовження виплат на додаткові 6 місяців – є те, що середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (9444 грн на одну особу). 

Також умовами продовження отримання допомоги на проживання є відповідність критеріям, зазначеним у пунктах 7, 71 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 332 від 20.03.2022, зі змінами, затвердженими Постановою 94.

З 01.03.2024 згідно з поданою новою заявою виплата допомоги для ВПО може бути продовжена на 6 місяців:

 для таких категорій населення:

  • малолітнім дітям, які прибули без супроводу законного представника;
  • вагітним жінкам після 30-го тижня вагітності;
  • особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату.

для сімей, в яких один з членів сім’ї доглядає:

  • за особою з інвалідністю I групи;
  • дитиною з інвалідністю віком до 18 років;
  • особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;
  • за дитиною, хворою на тяжкі захворювання.

для сімей, де є особи, які не працевлаштовані, однак у яких:

  •  непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу;
  •  є працездатні особи, які працевлаштувались, зареєструвались як ФОП, розпочали відповідну діяльність/ отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/ грант/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу або ваучеру на навчання, у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

Якщо в сім’ї є кілька непрацюючих працездатних осіб, то всі непрацюючі (крім особи, яка здійснює догляд) мають працевлаштуватися або стати на облік в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, протягом місяця з дня перепризначення допомоги. 

Мережа віддалених робочих місць розширена

З метою сприяння ВПО своєчасної і швидкої подачі заяв та актуалізації своїх даних для підтвердження права на отримання допомоги на проживання ВПО, Департамент соціальної політики Рівненської міської ради  розширив мережу віддалених робочих місць. 

Прийом внутрішньо переміщених осіб здійснюється за такими адресами:

  1. майдан Просвіти, 2 – в приміщенні Центру надання адміністративних послуг за графіком роботи:
  • Понеділок, середа, четвер: з 9.00 до 17.00;
  • Вівторок: з 9.00 до 19.00;
  • П’ятниця: з 9.00 до 16.00;

–    Субота, неділя: вихідний.

  1. вул. Словацького, 3а – в приміщенні «Простору Інтеграції» за графіком роботи:
  • – Понеділок: з 9.00 до 17.00, обідня перерва 13.00 – 13.45;
  • – Вівторок: з 9.00 до 17.00, обідня перерва 13.00 – 13.45;
  • – Четвер: з 9.00 до 17.00, обідня перерва 13.00 – 13.45;
  • – П’ятниця: з 9:00 до 17:00, обідня перерва 13.00 – 13.45;

– Субота, неділя: вихідний.

В разі потреби, можна попередньо записатись за номером 0967450100 на прийом до спеціалістів Департаменту соціальної політики.

Для попередньої самостійної перевірки свого права на продовження допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, можна скористатися схемами, наданими Мінсоцполітики.

Тетяна ГОРБАТЮК, заступник директора департаменту -начальник управління державних соціальних програм.

Читайте також: Майстриня з Донеччини виготовляє в Рівному іграшки Перемоги

  • Метеозалежність. Як боротись з перепадами температури й тиску
    Зміна пір року, перепади температур, вологість повітря, тиск та інші чинники впливають на людей щомиті, при цьому здорова людина не звертає увагу на їх зміни. В деяких людей це проявляється метеочутливістю. Метеочутливість – це не захворювання, а всього лише симптом,…