fbpx

Холодна пора найкраща для овочевої дієти

Діліться інформацією з друзями:

З приходом осені нам хочеться їсти частіше та й багато хто переходить на «важкі» ситні страви. Дієтологи зазначають, що це неправильно та рекомендують зробити восени акцент на рослинну їжу.

Варто влаштовувати хоча б двічі на тиждень фруктово-овочеві дні і не їсти ні м’яса, ні риби, ані молочних продуктів чи навіть яєць. Тоді імунітет буде міцнішим, а організм більш захищеним перед сезонними недугами та грипом. Крім того, такі рослинні дні позитивно позначаться на роботі вивідних систем організму, а отже, поліпшиться стан шкіри, яка часто виглядає не найкраще восени та взимку.

Щоб овочі та фрукти були максимально корисними у вашому раціоні, бажано дотримуватися кількох простих правил:

– намагайтеся їсти фрукти до 18-ої го­дини. З’їдені ввечері, вони дають відчуття важкості й сприяють здуттю кишківника;

– салати, овочеві соте, вегетаріанські супи чудово поєднуються із зерновим хлібом, хлібцями, рисом (краще диким), макаронами (із твердих сортів пшениці), картоплею (запеченою). Така їжа найкраща у пізній ранок і вдень, коли ми багато рухаємося і потребуємо поповнення запасів енергії;

– м’ясо, рибу, морепродукти краще залишити на вечерю і з’їсти їх не з хлібом і крупами, а з овочами. У «розвантажувальні» дні крупи й овочі можна їсти і ввечері.

Зверніть увагу на неймовірну цінність нерафінованих олій. Спробуйте заправляти крупи і овочі олією волоського горіха, з виноградних кісточок, кедровою, гірчичною, оливковою.


Рівненський лікар ділився досвідом у Молдові

Рівняни вночі шпацерювали містом

Однак, прагнучи поліпшити стан здоров’я, робіть усе без фанатизму, не перегинайте палку. Помірність в усьому – золоте правило. Зробіть акцент на тушкованих овочах, супах-пюре, печених фруктах. Спробуйте подрібнити фрукти у блендері. Вийде чудовий коктейль. Головне, не захоплюйтеся чимось одним. Все добре в міру.

Надія ВАНЧЕНКО