fbpx

Форму за 14 тисяч гривень планують закупити Рівненським муніципальним вартовим

Діліться інформацією з друзями:

Два мільйони на зарплату, 4,5 мільйона на ремонт офісу та 7 мільйонів на систему відеоспостереження – це частина витрат, передбачених на утримання муніципальної варти Рівного.

Цей департамент може обійтися місту в понад 17 мільйонів гривень на рік, повідомляє Суспільне.

Скільки потрібно для утримання варти

Суму видатків на підрозділ 15 липня озвучив начальник управління бюджету і фінансів Віктор Шульга на засіданні бюджетної комісії. За його словами їх готували спільно з керівництвом новоствореного департаменту.

Загалом на утримання департаменту муніципальної варти потрібно 5,7 мільйонів. З цієї суми 2,3 мільйони гривень має піти на зарплату працівникам, а 100 тисяч гривень – на їхнє навчання. 672 тисячі гривень передбачили на придбання форми, з розрахунку 14 тисяч за один комплект. Така сума здивувала члена комісії Сергія Васильчука.

“Я служив в армії, 14 тисяч, 500 доларів на форму… я купляю речі, для кого це? По 14 тисяч купляти форму, це що?” – сказав він.

За 147 тисяч гривень планують закупити 21 нагрудну камеру для інспекторів, 22 тисячі гривень на придбання телефонів, 140 тисяч гривень – на меблі.

Також для нового департаменту планують закупити три комп’ютери, кожен вартістю 18 тисяч гривень, – проінформував Віктор Шульга.

Скільки потрібно, щоб муніципальна варта запрацювала

Серед капітальних видатків – придбання двох автомобілів. Службового – за пів мільйона гривень та евакуатора – за 900 тисяч гривень.

“Придбання евакуатора можливе, але його використання – ні. Керівник отримав застереження як його використовувати. Як видатки по утриманню органами самоврядування евакуатора не мають права використовувати. Якщо не відпрацюємо це питання, то буде нецільове використання коштів”, – сказав Віктор Шульга.

Очільник департаменту Андрій Пасічник пояснив, що процедури використання евакуатора немає.

“Для початку потрібно мати з чим працювати, а потім працювати. Як я можу евакуйовувати авто, коли виникне необхідність, не маючи на це автомобіля”, – зазначив він.

Здивування у Сергія Васильчука виклали 4,6 мільйона гривень на капітальний ремонт офісу, які вирахували без проєктно-кошторисної документації. Андрій Пасічник пояснив, що на Prozorro шукав приміщення такої ж площі й зробив розрахунок.

У видатки включили 7,5 мільйонів на систему відеоспостереження “Безпечне місто”, з них:

  • 1,5 мільйона – на проєктно-кошторисну документацію для якісного розташування камер;
  • 3 мільйони – на закупівлю камер, сервера, прокладання мережі;
  • 3 мільйони – за роботу.

Питання про зміни до бюджету, які передбачають видатки на муніципальну варту, депутати планують розглянути на сесії міської ради. Засідання заплановане на 22 липня. Тоді ж мають розглядати оновлене положення про варту.

  • Минулого тижня Андрій Пасічник представив оновлене положення з обмеженими повноваженнями підрозділу. Зокрема, її працівники не матимуть права оглядати авто, викликати до себе громадян та службовців для пояснень, а документи вимагатимуть лише в межах закону про доступ до публічної інформації.
  • Департамент муніципальної варти – проєкт депутатів Павла Алексєвича, Наталії Майорової та Світлани Марчук. Підставою розроблення проєкту рішення назвали необхідність підвищення рівня захищеності життя, здоров’я, прав і свобод громадян, їх власності, сприяння охороні громадського порядку та дотримання правил благоустрою, запобіганню правопорушенням, посиленню боротьби зі злочинністю.
  • Рішення про створення департаменту муніципальної варти розглянули на сесії Рівнеради наприкінці квітня 2021 року. Тоді питання викликало дискусію, деякі обранці вносили свої пропозиції до положення, аби повноваження майбутніх працівників цього органу не суперечили законодавству.
  • У штаті муніципальної варти працюватиме понад два десятки людей. Утримання департаменту обходитиметься в майже 15 мільйонів гривень на рік. Керувати структурою має хтось немісцевий – вирішила Рівнерада.
  • 10 червня міський голова Олександр Третяк призначив начальника Департаменту Муніципальної варти. Нам став 27-річний Андрій Пасічник. Він має досвід роботи у Національній поліції України та в органах внутрішніх справ.
  • У сусідньому Луцьку департамент муніципальної варти почав працювати з 2015-го року. Муніципали стежать за чистотою парків, мають право штрафувати за паркування у недозволених місцях, припиняти стихійну торгівлю і вилучати неліцензовані алкогольні напої. За даними пресслужби Луцької міськради, на утримання департаменту у 2020-му витратили понад 21 мільйон бюджетних гривень. З них 12,9 мільйонів пішло на заробітну плату.

Суспільне