Як пофарбувати пасхальне яйце на Великдень без штучних барвників.
Зовсім не обов’язково на Великдень фарбувати яйця промисловими барвниками, які часто забарвлюють не тільки шкарлупу, а й білок. Окрім найпопулярнішого натурального барвника – лушпиння цибулі – в природі існує безліч інших, які зроблять яйця не тільки святковими, а ще й безпечними.
Підготовка до фарбування яєць на Пасху:
– щоб яйця не лопнули під час варіння – дістаньте їх з холодильника щонайменше за пів години до варіння, або потримайте їх у холодній воді протягом 15 хвилин;
– перед самим фарбуванням добре вимийте яйця з милом чи скористайтеся для миття старою зубною щіткою, просоченою рослинною олією — надасть глянцевого блиску;
– щоб пофарбовані натуральними барвниками яйця не були однотонними, можна обмотувати кожне рисовими зернятами, стрічками або нитками і лише тоді опускати у барвник — так на поверхні з’являться цікаві візерунки.
Універсальна порада: краще спочатку зварити яйця, а потім їх ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного зафарбовування.
Натуральні барвники
Зелений колір: залийте 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки вода не стане зеленого кольору. Додайте 1 столову ложку лимонного соку та 2 столові ложки оцту. Опустіть у відвар зарання приготовлені та зварені яйця. Чим довше ви їх триматиме – тим яскравішим буде колір.
Шпинат можна замінити на кропиву. Її можна придбати в сухому вигляді в аптеці. Пачки такої кропиви вистачить на 3-4 літри води.
Жовтий колір: додайте 3 столові ложки куркуми та 1 столову ложку паприки на 2 літри води. У цей відвар покладіть яйця. Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.
Фіолетовий колір: квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися до того часу, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч. Якщо ж до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – то ви отримаєте приємний лавандовий колір.
Темно-синій: розведіть домашнє червоне вино з водою у співвідношенні 1:1, додайте 3 столові ложки оцту та 1 столову ложку солі. У цій суміші замочіть яйця.
Від ніжно-рожевого до бузкового: для такого кольору підійде одна з цих ягід – чорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця. Шкаралупу вареного яйця натріть свіжою або розмороженою ягодою. І залишіть до повного висихання.
Рожевий колір: відваріть яйця у вичавленому сокові з журавлини.
Небесно-синій колір: натріть приготовані яйцям листям червоної капусти.
Світло-коричневий колір: зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Обов’язково кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж яйця будуть мати приємний кавовий запах.
Помаранчевий колір: з моркви зробіть фреш. Зварені яйця опустіть у рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу, який яйце пролежить у фреші.
Марія МАТВІЄНКО
Читайте також:
- Які БАДи можна “призначити” самостійно. Лікар назвала безпечні дозуванняВживання біологічно активних добавок без призначення лікаря для багатьох українців стало нормою. Чи можна так робити? Які БАДи можна призначати собі самостійно без лікаря?