Як пофарбувати пасхальне яйце на Великдень без штучних барвників.
Зовсім не обов’язково на Великдень фарбувати яйця промисловими барвниками, які часто забарвлюють не тільки шкарлупу, а й білок. Окрім найпопулярнішого натурального барвника – лушпиння цибулі – в природі існує безліч інших, які зроблять яйця не тільки святковими, а ще й безпечними.
Підготовка до фарбування яєць на Пасху:
– щоб яйця не лопнули під час варіння – дістаньте їх з холодильника щонайменше за пів години до варіння, або потримайте їх у холодній воді протягом 15 хвилин;
– перед самим фарбуванням добре вимийте яйця з милом чи скористайтеся для миття старою зубною щіткою, просоченою рослинною олією — надасть глянцевого блиску;
– щоб пофарбовані натуральними барвниками яйця не були однотонними, можна обмотувати кожне рисовими зернятами, стрічками або нитками і лише тоді опускати у барвник — так на поверхні з’являться цікаві візерунки.
Універсальна порада: краще спочатку зварити яйця, а потім їх ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного зафарбовування.
Натуральні барвники
Зелений колір: залийте 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки вода не стане зеленого кольору. Додайте 1 столову ложку лимонного соку та 2 столові ложки оцту. Опустіть у відвар зарання приготовлені та зварені яйця. Чим довше ви їх триматиме – тим яскравішим буде колір.
Шпинат можна замінити на кропиву. Її можна придбати в сухому вигляді в аптеці. Пачки такої кропиви вистачить на 3-4 літри води.
Жовтий колір: додайте 3 столові ложки куркуми та 1 столову ложку паприки на 2 літри води. У цей відвар покладіть яйця. Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.
Фіолетовий колір: квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися до того часу, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч. Якщо ж до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – то ви отримаєте приємний лавандовий колір.
Темно-синій: розведіть домашнє червоне вино з водою у співвідношенні 1:1, додайте 3 столові ложки оцту та 1 столову ложку солі. У цій суміші замочіть яйця.
Від ніжно-рожевого до бузкового: для такого кольору підійде одна з цих ягід – чорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця. Шкаралупу вареного яйця натріть свіжою або розмороженою ягодою. І залишіть до повного висихання.
Рожевий колір: відваріть яйця у вичавленому сокові з журавлини.
Небесно-синій колір: натріть приготовані яйцям листям червоної капусти.
Світло-коричневий колір: зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Обов’язково кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж яйця будуть мати приємний кавовий запах.
Помаранчевий колір: з моркви зробіть фреш. Зварені яйця опустіть у рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу, який яйце пролежить у фреші.
Марія МАТВІЄНКО
Читайте також:
- Мешканці села на Рівненщині зібрали продукти для села на ХерсонщиніМешканці села Курозвани, що в Гощанській громаді, знову продемонстрували свою згуртованість, людяність та бажання допомогти тим, хто цього найбільше потребує, і зібрали черговий гуманітарний вантаж для постраждалих від війни. Цього разу вони долучилися до збору овочів, консервації та інших продуктів…