fbpx

24 вересня 2022, яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Діліться інформацією з друзями:

24 вересня —267-й день року (268-й у високосні роки) у григоріанському календарі. У світі відзначають Всесвітній День моря, християни вшановують пам’ять преподобної Феодори Олександрійської, а в народі поспішають завершити польові роботи, бо «Прийшла Федора з мокрим подолом — готуйся до дощів». 

Також у цей день у світі відзначають Національний день розділових знаків у США (Національний день пунктуації), У Південній Кореї та КНДР День урожаю, У Камбоджі – День конституції, Гвінеї-Бісау – День проголошення незалежності.

До вашої уваги традиції та прикмети в цей день – дізнайтеся, що можна і не можна робити!

Яке сьогодні релігійне свято

За релігійним календарем сьогодні, 24 вересня, православна церква вшановує день пам’яті святої Феодори Олександрійської, у народі — Федорини вечірки. Відомо, що свята жила наприкінці 5 ст. За переказами, Феодора жила зі своїм чоловіком у коханні та злагоді, але багатий городянин спокусив молоду жінку, сказавши, що гріх, вчинений уночі, не ставиться людині у провину. Жінка послухалася і зрадила чоловіка, проте невдовзі усвідомила свою провину. Мучена гіркими жалем, Феодора наражала себе і своє тіло на всілякі муки, а потім, переодягнувшись у чоловічий одяг, таємно пішла в чоловічий монастир під ім’ям Феодор. Пізніше, вже після смерті Феодори, її чоловік, дізнавшись про її вчинок, також став ченцем.

Хто святкує День Ангела

Віктор, Герман, Дмитро, Євдокія, Лев, Микола, Петро, Роман, Сергій

Цей день в історії

  • 1724 – Засновано Паризьку фондову біржу.
  • 1941 – Початок “пекельної осені” або “вогняний смерч” – спецоперація НКВС СРСР зі знищення центру окупованого німцями Києва.
  • 1995 – Україна відхилила пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білоруссю і Росією.
  • 1998 – У Ліоні (Франція) вперше проведена трансплантація руки людині.
  • 2004 – Під час президентської виборчої кампанії, в Івано-Франківську було вчинено “яєчний замах” на Віктора Януковича.

Народні прикмети

  • Якщо бджоли ще літають — зима прийде пізно.
  • Починати нові справи — погана прикмета. Все піде шкереберть.
  • На свято Федори природа літо проводжає, а осінь — зустрічає.

Що заборонено робити?

  • Жінкам цього дня забороняється робити макіяж та зачіски, щоб не накликати на себе біду та хвороби. Не радиться мити голову, багато розмовляти, говорити неправду та підіймати будь-які предмети на вулиці.