Звідки в буряку білі кільця

Діліться корисною інформацією з друзями:

Буряк – один із найпопулярніших і найменш вибагливих коренеплодів на дачній ділянці або городі. Вирощувати його нескладно. Однак іноді в цих овочах трапляються білі кільця і прожилки. Як розповідають досвідчені городники, це трапляється через помилки у вирощуванні.

Білі кільця. Їх появу провокують нітрати. Це трапляється не лише від надмірного використання азотних добрив, а через надлишок органіки або гною, якими підживлюють грунт навесні.

7 днів у ТелеграміСвіжі новини для тих, у кого мало часу

Новини які не потрапили на сайт ми розміщуємо в Телеграмі

Іншою причиною появи білих кілець у буряках може бути неякісне або застаріле насіння. Можливо, воно було перезапилене з іншим сортом. Наприклад, кормовим. Або банальний пересорт. Також бувають сорти з білими кільцями у м’якоті. Наприклад, борщові.

Жорсткі прожилки найчастіше з’являються через несприятливі погодні умови. Наприклад, спочатку довго була посуха, а потім тривалий період дощів. Або ж нерегулярний чи незбалансований полив: недостатній, а потім рясний. Це призводить до того, що м’якоть стає жорсткою і волокнистою.

Буряки «люблять» щедрий і регулярний полив на початку вегетації (до липня). А там вже добре розвинена коренева система сама видобуває воду і живлення.

Що ж до якості грунтів, то особливо несприятлива нестача калію і надлишок азоту і органіки. Тоді коренеплід виростає з прожилками і волокнистою м’якоттю.

Отримавши буряк повністю з білою поверхнею, не дивуйтеся. Можливо, вам попалося насіння білого столового або цукрового буряка.

Чи можна їсти буряк із прожилками або білими кільцями всередині?

Якщо у вас виріс такий овоч, не турбуйтеся. В їжу його вживати можна. Але коли ви знаєте, що перегодували коренеплоди азотом, який відкладається у вигляді нітратів, то краще підстрахуватися. Надлишок нітратів накопичується більше у великих плодах, тому потрібно вибирати округлі, щільні і середні за розміром, 10-12 см в діаметрі буряки. Якщо його вимочити в солоній воді або відварити, то нітрати залишаться в рідині.

Галина ГРИЦЮК