Відома дієтологиня нагадала про користь цитрусових

Діліться корисною інформацією з друзями:

Важко уявити собі новорічне святкування без цитрусових, особливо без мандаринів та апельсинів. Це і традиція, і прикраса, і, головне, запах самих новорічних свят. Чим корисні цитрусові і як їх краще їсти – розповіла відома дієтологиня Світла ФУС.

Всі цитрусові смачні постачальники корисних речовин: в першу чергу вітаміну С, а також мікроелементів, антиоксидантів. Цитрусові додають сил і бадьорості, допомагають повернути гарний настрій. Їх сезон саме в розпалі.

7 днів у ТелеграміСвіжі новини для тих, у кого мало часу

Новини які не потрапили на сайт ми розміщуємо в Телеграмі

Мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що огортає смачні дольки: там міститься велика кількість глікозидів, що зміцнюють серце.

У плодах мандаринів високий вміст аскорбінової кислоти (38% добової норми в 100 г), але це менше, ніж в апельсинах (там його відповідно 59%). ⠀

Обидва фрукта не дуже багаті іншими вітамінами. За мінеральним складом їх плоди також схожі, містять калій, кальцій, кремній, магній.⠀

Цитрусові мають також інші корисні речовини. Наприклад, в апельсинах є не тільки антиоксидант вітамін C. Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти цього фрукту допоможе зберегти еластичною шкіру, надасть більш здоровий вигляд. Цей ефект мають як косметичні засоби з вмістом апельсину, так і самі фрукти при їх споживанні.⠀

Лимон знаменитий своїм кислим смаком та високим вмістом вітаміну С. Мореплавці брали з собою лимони в далекі плавання, як засіб від цинги -⠀цей вітамін практично не руйнується, тому довго зберігається в плоді.

З якими продуктами поєднуються цитруси?

Як фрукти, що містить кислоти, цитрусові добре поєднуються з м’ясом і рибою. Солодкі цитруси: апельсини, мандарини, помело і навіть грейпфрути, прекрасні самі по собі. Їх їдять свіжими, додають у фруктові та овочеві салати.⠀

Дітям цитрусові треба давати з обережністю, вони протипоказані при діатезах. Також не варто вживати їх людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку і розладами кишечнику.

Хворі на цукровий діабет повинні пам’ятати про високий вміст цукру в мандаринах і апельсинах.⠀

Слід пам’ятати, що мандарини та апельсини мають вищий за інші цитрусові глікемічний індекс, такий же приблизно, як у хурми, винограду чи яблук. Рекомендую їсти мандарин не більше одного-двох за раз дорослим, а дитині достатньо 1 мандаринки в день.

читайте також: