fbpx

Від якого хліба слід відмовитися рівнянам

Діліться інформацією з друзями:

Хліб і борошняні вироби складають значну частину раціону багатьох українців. Його вважають універсальною, швидкою і зручною їжею. І, до речі, хліб належить до тих небагатьох продуктів, що не приїдаються з часом.

Комусь може здаватися, що «ми його майже не їмо». Про особливості здорового вживання цього продукту розповіла відома дієтологиня Світлана ФУС.

Хліб зазвичай стоїть на першому місці в списку заборонених продуктів у тих, хто вирішив скоротити споживання вуглеводів і скинути зайві кілограми. Однак важливо розуміти, від якого хліба слід відмовитися або обмежити його вживання.

У білого хліба, до прикладу, високий глікемічний індекс, він багатий простими вуглеводами, які стимулюють підвищене виробництво інсуліну. Вживання таких продуктів може посилити відчуття голоду і викликати переїдання, що погано і для травлення, і для фігури. Якщо з’їсти кошик скибочок смачного білого багету, рівень цукру в крові точно підвищиться. Тому важливо розуміти, що часте вживання білого хліба та інших виробів з пшеничного борошна може призвести до інсулінової резистентності та збільшує ризики розвитку діабету другого типу.

Ще одна властивість хліба – він розбухає в шлунку і створює відчуття ситості. Є люди, які мають звичку їсти все з хлібом. Якщо він відсутній під час обіду чи вечері їм здається, що вони не наїлися. Це теж призводить до переїдання і набору зайвої ваги. У таких випадках талія розпливається, з’являється підшкірний жир, якого важко позбутися.

Однак існує й корисний хліб.

Це хліб з борошна грубого помелу, цільнозерновий або хліб з пророслого зерна. Саме такий хліб містить більше вітамінів групи В (В1, В2, В9), Е, РР, мінеральних речовин (заліза, калію, марганцю, фосфору), амінокислоту триптофан.

У ньому також досить велика кількість клітковини.

Але навіть якщо пшеничний хліб названий «цільнозерновим» це не означає, що в його складі виключно цільні зерна. У більшості випадків такий хліб все одно на 60-80% містить звичайне біле хлібопекарське борошно, до якого додали невелику кількість перемеленої оболонки зерна і насіння. Тому читайте етикетки на борошняних виробах.



Незважаючи на те, що хліб містить досить велику кількість рослинного білка – до 6-8 г на 100 г, істотна частина його – 30-50% припадає на глютен або клейковину. Глютен – це білок, який досить важко перетравлюється. Якщо він надходить в організм у великих кількостях, то подразнює і пошкоджує слизову кишківника. Постійний надлишок глютену в раціоні може провокувати системні запальні захворювання, надмірну вагу, діабет, викликати болі в животі і запори, метеоризм після його прийому, сприяти розвитку аутоімунних захворювань. Тож і тут вирішальне значення має кількість.

– Рекомендую вживати у виг­ляді хліба 1/3 добової потреби крохмаловмісних вуглеводів. А це приблизно 100 г на день. І звичайно, зверніть увагу на хліб з борошна грубого помелу, бездріжджовий. Обов’язково слід враховувати індивідуальну переносимість цього продукту, – підсумувала дієтологиня. – Якщо не зловживати хлібом та загалом стравами з білого пшеничного борошна, то набір зайвої ваги неможливий. А в невеликій кількості він принесе організму  лише користь. Адже шкідливий не сам хліб, а звичка вживати його часто і багато. Тому забудьте про надмірності та їжте на здоров’я.

Катерина БЕРЕЗАНА

Постійно бути в курсі новин вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»