fbpx

Священна субстанція: медики нагадали, як сіль впливає на організм людини

Діліться інформацією з друзями:

Усі знають, що сіль (з’єднання натрію і хлору) – незмінний атрибут нашого життя. Були часи, коли вона слугувала грошовою одиницею. В деяких краях сіль навіть була об’єктом культу, ще Гомер називав її священною субстанцією.

А ще сіль входить до складу крові, лімфи, жовчі та інших біологічних рідин. Бере участь в регуляції водно-сольового обміну, осмотичного тиску в клітинах організму. Без солі неможлива секреція шлункового соку для перетравлення їжі.

Попри такі чудові властивості, медики часто говорять про шкоду солі, коли її вживають понад міру.

Натрій – один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Він потрібен для формування кісток і скорочення м’язів, а також для нормальної роботи нервової системи, оскільки без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів. Нестача солі може привести до дисфункції нервової та м’язової систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі страждає функція детоксикації.

Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки. А також посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.

При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин. Тож людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється. Самопочуття стрімко погіршується.

Отож, медики наголошують, сіль потрібна, але тут краще без фанатизму.

У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я, з метою профілактики гіпертонії та зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.

Існує категорія людей, яким радять обмежити вживання солі. Це, зокрема, ті, хто має:

 ✔ захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію, серцеву недостатність;

 ✔ хвороби нирок;

 ✔ порушення роботи підшлункової залози;

 ✔ виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;

 ✔ запальні процеси у кишківнику;

 ✔ ревматизм;

 ✔ запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому; 

 ✔  захворювання шкіри;

 ✔ ожиріння;

 ✔ асцит – скупчення рідини в черевній порожнині.

Однак варто пам’ятати, що зменшення солі в раціоні слід узгодити з лікарем

Прагнучи дотримуватися раціонального харчування, краще не впадати в крайності, взагалі відмовляючись від солі. Адже її нестача, не краще, ніж надлишок.

Симптоми нестачі солі в організмі:

  • головний біль;
  • дратівливість;
  • слабкість;
  • часте сечовипускання;
  • запаморочення;
  • неможливість сконцентруватися.

Особливо уважно слід ставитися до обмежень солі в раціоні: спортсменам та людям, що займаються фізичною працею, вагітним жінкам, людям, що живуть в жаркому кліматі, або мають захворювання травлення.

Стежте за своїм харчуванням і будьте здорові.

Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб