Усі знають, що сіль (з’єднання натрію і хлору) – незмінний атрибут нашого життя. Були часи, коли вона слугувала грошовою одиницею. В деяких краях сіль навіть була об’єктом культу, ще Гомер називав її священною субстанцією.
А ще сіль входить до складу крові, лімфи, жовчі та інших біологічних рідин. Бере участь в регуляції водно-сольового обміну, осмотичного тиску в клітинах організму. Без солі неможлива секреція шлункового соку для перетравлення їжі.
Попри такі чудові властивості, медики часто говорять про шкоду солі, коли її вживають понад міру.
Натрій – один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Він потрібен для формування кісток і скорочення м’язів, а також для нормальної роботи нервової системи, оскільки без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів. Нестача солі може привести до дисфункції нервової та м’язової систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі страждає функція детоксикації.
Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки. А також посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.
При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин. Тож людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється. Самопочуття стрімко погіршується.
Отож, медики наголошують, сіль потрібна, але тут краще без фанатизму.
У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я, з метою профілактики гіпертонії та зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.
Існує категорія людей, яким радять обмежити вживання солі. Це, зокрема, ті, хто має:
✔ захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію, серцеву недостатність;
✔ хвороби нирок;
✔ порушення роботи підшлункової залози;
✔ виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;
✔ запальні процеси у кишківнику;
✔ ревматизм;
✔ запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому;
✔ захворювання шкіри;
✔ ожиріння;
✔ асцит – скупчення рідини в черевній порожнині.
Однак варто пам’ятати, що зменшення солі в раціоні слід узгодити з лікарем
Прагнучи дотримуватися раціонального харчування, краще не впадати в крайності, взагалі відмовляючись від солі. Адже її нестача, не краще, ніж надлишок.
Симптоми нестачі солі в організмі:
- головний біль;
- дратівливість;
- слабкість;
- часте сечовипускання;
- запаморочення;
- неможливість сконцентруватися.
Особливо уважно слід ставитися до обмежень солі в раціоні: спортсменам та людям, що займаються фізичною працею, вагітним жінкам, людям, що живуть в жаркому кліматі, або мають захворювання травлення.
Стежте за своїм харчуванням і будьте здорові.
Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб