Роздивитися, понюхати, скуштувати: рівненський пасічник порадив як обрати корисний мед

Діліться корисною інформацією з друзями:

Серпень щедрий своїми дарами: теплими днями, життєдайними дощами, запашними плодами в садах і на городах. А ще його часто називають медовим. То й не дивно, що цього місяця православні християни відзначають аж три свята, які так чи інакше пов’язані з дивовижним подарунком природи – ароматним і цілющим медом: Медовий, Яблучний та Горіховий Спас. У ці дні віруючі йдуть до храму із кошиками, де серед трав та плодів до освячення також несуть і маленьке горнятко свіжого меду. Його здавна вважають засобом від ста недуг і найкращим еліксиром для продовження молодості і підтримки здоров’я. Однак обрати дійсно якісний мед може бути непросто. Як не схибити в цій справі, читачам газети «7 днів» розповів досвідчений пасічник, директор мережі крамниць «Пасіка» Святослав ГОМОН.

– Існує кілька десятків сортів меду. Він розрізняється за походженням, кольором і консистенцією. Кожен різновид має свої корисні властивості. Приміром, для людей із серцево-судинними хворобами більше підійде гречаний мед, адже в ньому найбільше вітаміну В12. Тим, у кого проблеми із шлунково-кишковим трактом, смакуватиме травневий. Соняшниковий мед найкраще виводить радіонукліди, а ріпаковий ефективний при кашлі. А одними із найкорисніших вважаються поліфлорні меди (різнотрав’я). Серед них поліські – найкращі, бо в нашій місцевості найбільше розмаїття рослин, з яких бджоли збирають нектар.

– Найчастіше люди йдуть за медом на ринок, адже тут його можна спробувати перед купівлею. Порадьте, як правильно обрати?

7 днів у ТелеграміСвіжі новини для тих, у кого мало часу

Новини які не потрапили на сайт ми розміщуємо в Телеграмі

– Потрібно виконати три простих кроки. Подивитися, понюхати і, звісно ж, спробувати на смак. Колір меду може відрізнятися залежно від сорту: від світло бурштинового аж до темного, практично темно-коричневого. Він має бути приглушеним, не яскравим. Мед не може бути повністю прозорим, бо містить часточки пилу та воску. Але й не повинен містити домішок чи окремих шарів. Якісний продукт стікає з ложки густою цівкою, лягає плавно своєрідною гіркою, яка розтікається за кілька секунд. Якщо ложку покрутити, мед буде «накручуватися», майже не стікаючи в банку.

Далі понюхайте продукт. Натуральний мед пахне травами, квітами. Інтенсивність аромату може бути різною: від слабкої до сильної. Чого точно не повинно бути, то це карамельної нотки. Запах карамелі може свідчити про те, що мед нагрівали. Так іноді роблять недобросовісні продавці, аби на довше зберегти товарний вигляд. Бо люди часто не хочуть купувати кристалізований мед. Але кристалізація – це природний процес, який не впливає на корисні властивості. При цьому мед світліє. Більшість сортів починають густіти та кристалізуватися уже за півтора-два місяці після відкачування. А, скажімо, соняшниковий і ріпаковий змінюються вже за півтора-два тижні.  Неякісний мед з часом не змінює своєї густоти, або ж розшаровується. Хочу наголосити: перегрітий мед уже не корисний. Загалом мед можна розігрівати лише на водяній бані при температурі  не вищій 40 градусів.

– Ми роздивились і понюхали, а далі що – дегустація?

– Саме так. Це дуже важливий етап вибору якісного продукту. Смак повинен бути солодкуватим, з невеликою гірчинкою. Після якісного меду в горлі залишається відчуття легкого подразнення, ніби «дере». Не повинно бути занадто солодко чи гірко. Якщо відчуваєте присмак «бродіння» – не купуйте. Це може бути незрілий мед, який пасічник викачав зарано. У ньому багато рідини і мало користі. Або ж продукт розводили водою, щоб збільшити об’єм.

Якщо усі ці маніпуляції не дали вам певності в якості меду, можна зробити ще кілька нескладних перевірок. Нанесіть краплинку меду на зап’ястя і розітріть пальцями. Натуральний продукт швидко повністю вбереться в шкіру, залишивши по собі злегка жирнуватий слід. А от фальсифікат має щільнішу консистенцію, відчуєте під пальцями грубі часточки.

Ще можна нанести невелику кількість меду на папір. Якщо мед водянистий (незрілий або розведений), за 10 хвилин довкола медового острівця з’являться «розводи».

Якщо ви хочете зробити запас меду на зиму, раджу спочатку купити невелику кількість, добре посмакувати ним удома і лише після цього купити стільки, скільки потребуєте.

– Дайте кілька порад як зберігати мед, аби він не втратив своїх цілющих властивостей?

– Для зберігання абсолютно не підійде металевий посуд, адже він може окислятися «забруднюючи» наш продукт. Не варто обирати для тривалого зберігання і пластикові ємності. Найліпше тримати мед у скляному, глиняному, керамічному, фарфоровому посуді, який щільно закривається. Поставте горнятко з медом у сухому, темному, прохолодному місці, де немає прямих сонячних променів. Не варто зберігати його і в холодильнику, бо холод теж негативно впливає на корисні властивості меду. Не забувайте подбати й про гідне сусідство. Бо бджолиний «бурштиновий нектар» дуже швидко вбирає запахи. У правильному посуді і в належному місці мед може залишатися цілющим не один рік.

Хочу скористатися можливістю та привітати усіх із прийдешніми святами, а колег – із Днем пасічника! Бажаю міцного здоров’я і сили духу. Хай кожен день дарує вам надію та віру в краще. Їжте мед і будьте здорові !

Розпитувала Наталія НИРКОВА