Стрибки артеріального тиску – перша сходинка до серцево-судинних недуг. Звісно ж, існує чимало медикаментів, які допомагають тримати артеріальний тиск у межах норми. Однак вплинути на позначки тонометра можна й скорегувавши харчування, переконана відома дієтологиня Світлана Фус.
Її рекомендації прості і доступні для втілення будь-кому. Існує три основних правила в харчуванні, для тих, хто потерпає від підвищення тиску.
1. Скоротіть споживання солі
У наш час доросла людина споживає кухонної солі в 4-6 разів більше за фізіологічну потребу. При цьому порушується водно-сольовий баланс і підвищується кров’яний тиск. Доведено: якщо зменшити споживання солі до 5 г на добу, то артеріальний тиск знижується на 10 мм рт. ст. Такий же ефект мають деякі препарати від гіпертонії. Це правило буде корисним й при цукровому діабеті та хворобах нирок.
Тому дієтолог радить повністю відмовитися від пересолених продуктів – чіпсів, консервів, солоних горішків, соєвого соусу, копченостей, ковбас. Для приготування страв використовуйте приправи без солі. Купуйте улюблені трави і спеції: лимон, зелень, часник, цибулю, хрін, перець, базилік, куркуму. Так їжа матиме багатий смак, але не буде пересолена.
– Більшість продуктів рослинного походження містить менше солі, ніж продукти тваринного походження. Тому раджу, щоб дві третини вашого раціону становила рослинна їжа. Не забувайте, що чимало солі є в кулінарних виробах та продуктах тривалого зберігання, – нагадує дієтологиня.
2. Обирайте багаті калієм продукти
Цей мікроелемент підтримує в нормі кров’яний тиск, нормалізує сечовидільну систему, регулює кислотно-лужний та водно-сольовий баланс всередині і поза клітинами, бере участь у передачі нервових імпульсів. Калій запобігає несприятливому впливу натрію (солі) на судини. Багато цього мінералу є в овочах, крупах, бобових, горіхах, ягодах і фруктах. Добову норму калію можуть забезпечити приблизно 450 г овочів в сирому і приготованому вигляді, майже 200 г ягід і фруктів, приблизно 250 г каш, бобових, плюс невелика жменя горіхів. Чимало калію і в картоплі, особливо у відварній або печеній в «мундирі» (550 мг на 100 г).
Сухофрукти теж багаті калієм, однак дієтолог не радить ними «захоплюватися», бо в них надміру глюкози. Це може бути шкідливим для судин. З них можна робити компоти або настої без додавання цукру і вживати 1-2 рази на день.
Свій внесок у забезпечення калієм роблять і продукти тваринного походження. Особливо кисломолочні, які до того ж містять мінімум натрію.
3. Додайте у раціон магній
Цей елемент координує серцевий ритм, підтримує в нормальному стані нервову систему і м’язи серця, нормалізує кров’яний тиск. Він є в багатьох продуктах, а найбільше в цільних крупах, бобових, горіхах і насінні, морській капусті. Включайте ці продукти в свій раціон харчування регулярно.
Важливо розуміти, що тільки різноманітність в харчуванні та адекватна кількість їжі може забезпечити організм необхідними мінералами.
Надія ВАНЧЕНКО
- До Рівного на фестиваль прадавніх човнів з’їжджаються реконструктори з усієї України
- Рекордсмени досліджують гастрономічну історію Рівненщини(ВІДЕО)
- Разом «потонули в кольорі неба»: у Рівному заспівали «Без обмежень»
Постійно бути в курсі новин вам допоможе telegram-канал газети «7 днів»