Мега шкідливий чи супер корисний: дієтологиня розповіла про влив хліба на здоров’я

Діліться корисною інформацією з друзями:

Хліб і хлібобулочні вироби складають значну частину раціону багатьох українців. Його вважають універсальною, швидкою і зручною їжею. І, до речі, хліб належить до тих небагатьох продуктів, що не приїдаються. Може здаватися, що «ми його майже не їмо». Про особливості здорового вживання цього продукту розповіла відома дієтологиня Світлана ФУС.

Хліб зазвичай стоїть на першому місці в списку заборонених продуктів у тих, хто вирішив скоротити споживання вуглеводів і скинути зайві кілограми. Однак, важливо розуміти, який хліб слід виключати або обмежувати.

7 днів у ТелеграміСвіжі новини для тих, у кого мало часу

Новини які не потрапили на сайт ми розміщуємо в Телеграмі

У білого хліба, наприклад, високий глікемічний індекс, він багатий простими вуглеводами, які стимулюють підвищене виробництво інсуліну. Вживання продуктів з високим глікемічним індексом насправді може посилити відчуття голоду і викликати переїдання, що погано і для травлення, і для фігури. Якщо з’їсти кошик скибочок смачного білого багету, рівень цукру в крові точно підвищиться. Тому важливо розуміти, що часте вживання білого хліба та інших виробів з пшеничного борошна з часом може призвести до інсулінової резистентності та збільшує ризики розвитку діабету другого типу.

Ще одна властивість хліба – він розбухає в шлунку і створює відчуття ситості. Є люди у яких постійна звичка їсти все з хлібом. При його відсутності в їжі їм здається, що вони не наїлися. Це теж призводить до переїдання і набору зайвої ваги. Їх талія розпливається, з’являється підшкірний жир, від якого важко позбутися.

Однак існує й корисний хліб. Це хліб з борошна грубого помелу, цільнозерновий або хліб з пророслих зерен. Саме такий хліб містить більше вітамінів групи В (В1, В2, В9), Е, РР, мінеральних речовин (заліза, калію, марганцю, фосфору), амінокислоту триптофан. У ньому також досить велика кількість клітковини.

Але навіть якщо пшеничний хліб названий «цільнозерновим» це не означає, що в його складі виключно цільні зерна. У більшості випадків такий хліб все одно на 60-80% звичайне біле хлібопекарське борошно, в яке додано деяку кількість перемеленої оболонки зерна і насіння. Тому читайте етикетки.

Незважаючи на те, що хліб містить досить велику кількість рослинного білка – до 6-8 г на 100 г, істотна частина його – 30-50% припадає на глютен, або клейковину. Глютен – це білок який досить важко перетравлюється. Якщо він надходить в великих кількостях, то подразнює і пошкоджує слизову кишківника. Постійний надлишок глютену в раціоні може провокувати системні запальні захворювання, надмірну вагу, діабет, викликати болі в животі і запори, метеоризм після його прийому, сприяти розвитку аутоімунних захворювань. Однак і тут вирішальне значення має кількість.

Рекомендую вживати у вигляді хліба 1/3 добової потреби крахмаловмісних вуглеводів. А це приблизно 100 г в день. І звичайно, зверніть увагу на хліб з борошна грубого помелу, бездріжджовий. Обов’язково слід враховувати індивідуальну переносимість цього продукту, – підсумувала дієтологиня. – Якщо не зловживати хлібом та загалом стравами з білого пшеничного борошна, то набір зайвої ваги неможливий. А в невеликій кількості він принесе тільки користь організму. Шкідливий не сам з хліб, а звичка вживати його часто і багато.

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе наш Telegram