Кожен сорт меду має свої властивості

Хімік пояснив, чи шкідливий гарячий чай із медом

Взимку ми частіше п’ємо гарячий чай. Багато хто любить додавати мед для підтримки та покращення роботи імунітету. Водночас існує стереотип, що таке поєднання не корисне, а може бути навіть небезпечним, адже в напої утворюється небезпечний канцероген.

Кандидат хімічних наук Гліб Рєпіч дав чітку відповідь щодо користі на своїй сторінці в Instagram.

Усі страхи про мед у чаї пов’язані з тим, що в солодкому додатку утворюється речовина, яка має назву оксиметилфурфурол, – розповідає експерт. Деякі давні дослідження стверджували, що він є потенційною отрутою та канцерогеном.

Але не все так страшно.

За словами науковця, оксиметилфурфурол утворюється при нагріванні цукрів. Це означає, що крім меду, він є в майже будь-якій термічно обробленій їжі.

  • Особливо це випічка, варення, джеми. Усе смажене, печене, варене та навіть сушене. Лідерами є солодкі грінки, обсмажена кава та чорнослив. А ще оксиметилфурфурол постійно утворюється в усіх цукровмісних продуктах і без нагрівання, – пояснює експерт.

Саме тому ця речовина міститься у фруктових соках, вині та меді. Чим довше зберігається такий продукт, тим більше в ньому цукру.

За останніми дослідженнями шкода оксиметилфурфуролу не була доведена взагалі. Тому додавати мед до напоїв, випічки та всюди, де ви його любите, цілком безпечно.

Головне – обирайте натуральний корисний мед і будьте здоровими.

Читайте також: Періоди вимкнення світла в Києві хочуть зробити справедливішими