fbpx

Здорова їжа для дітей: секрет додаткових 10 хвилин вечері

Діліться інформацією з друзями:

За результатами нового дослідження німецьких вчених додаткові 10 хвилин на вечір можуть стимулювати дітей до споживання більш здорової їжі.

Дослідження показало, що коли сім’ї продавали на вечір додаткові 10 хвилин, діти споживали більше фруктів і овочів – у середньому до півтори додаткові порції. Додатковий час також допомагає дітям з’їсти більше їжі завдяки наявності фруктів і овочів у вигляді шматочків.

Загалом дослідження показує, що подовжений час обіду може мати позитивний вплив на споживання дітьми здорової їжі. Проводячи додаткові 10 хвилин за обіднім столом, діти з’їдали значно більше фруктів і овочів, що еквівалентно додатковій порції до семи фруктів і овочів.

За словами дослідників, присутність шматочків фруктів і овочів у невеликих порціях, можливо, сприяло споживанню дітьми більше протягом додаткового часу. Додаткова порція становила приблизно 100 грам або дві третини чашки, що дорівнює одному яблуку середнього розміру.

«Нам потрібно вивчити нові способи щоб розширити сімейні обіди. Для того, щоб усі отримували задоволення від них, а потім їли додаткові фрукти та овочі протягом додаткового часу», — сказала Ютта Мата, співавтор дослідження та професор психології здоров’я в Університеті ім. Мангейма та афілійованого вченого в Інституті людського розвитку Макса Планка в Берліні.

Дослідження, проведене у співпраці обох установ, було опубліковано в JAMA Network Open.

Це збільшення споживання поживної їжі може мати значний вплив на громадське здоров’я. Адже низьке споживання фруктів і овочів пов’язане з підвищеним ризиком таких захворювань, як рак і серцево-судинні захворювання, пояснив Мата.

«Це дослідження допомагає спростувати міф про те, що діти не люблять фрукти та овочі, — сказала Бонні Ліберман, директор відділу харчування Центру науки в суспільних інтересах, яка не брала участі в дослідженні. – Діти із задоволенням їдять фрукти та овочі.

Здорова їжа і більш тривалий час вечері

Поточне дослідження ґрунтується на попередніх дослідженнях авторів, які вивчали різні фактори, що впливають на споживання дітьми більш здорової їжі під час сімейних обідів. Їхній аналіз показав, що вимикання телевізора, моделювання здорової харчової поведінки батьками, пропонування високоякісної їжі, залучення дітей до приготування та подачі їжі, створення позитивної атмосфери та збільшення тривалості їжі – все це сприяло формуванню здорових харчових звичок.

Серед цих факторів найсильніший вплив мала тривалість прийому їжі. Однак було незрозуміло, чи подовження тривалості сімейного обіду безпосередньо вплинуло на здоровіше харчування чи цей ефект був зумовлений іншими факторами, зазначив Мата. Це дослідження, проведене з листопада 2016 року по травень 2017 року, було зосереджено виключно на впливі додаткового часу.

У дослідженні взяли участь 50 пар. Кожна з яких складалася з однієї дитини віком від 6 до 11 років і одного з батьків. Вони харчувалися двічі на тиждень у «нейтральній, дружній» кімнаті, обладнаній столом, двома стільцями, їжею та відеообладнанням, що звисало зі стелі, яке було зосереджено на кожному учаснику, пояснив Мата.

Учасники не були поінформовані про точну мету дослідження; їм лише сказали, що дослідники зацікавлені в «кращому розумінні сімейних страв», — сказав Мата. Їм подавали типову німецьку вечерю, яка складалася з нарізаного хліба, м’ясної нарізки, сиру, а також шматочків фруктів і овочів.

Варіанти десерту включали або шоколадний пудинг, або фруктовий йогурт і печиво. Також було надано воду та один солодкий напій.

Кожна сім’я вечеряла за двох умов — 20 хвилин і 30 хвилин — і дослідники порівнювали досвід кожної сім’ї. Єдиною різницею між двома лабораторними прийомами їжі була тривалість, уточнив Мата. Учасники не знали про конкретну мету дослідження, тому дослідники не повідомляли їм про відведений час для прийому їжі. Натомість вони лише вказували, коли буде подано десерт, роблячи різницю в часі менш помітною.

Легкість укусу порцій

Невеликі розміри порцій могли зробити здоровішу їжу легшою для споживання. Проте час був ключовим фактором для того, щоб їсти більше, дослідники припустили.

Під час подовженого прийому їжі діти не споживали зайвого хліба та нарізки; вони тільки їли більше фруктів і овочів.

Попри те, що маленькі шматочки могли зробити цю їжу більш привабливою для дітей, за словами Мата, вони споживали її у більших кількостях лише під час тривалого прийому їжі. М’ясо і сир не різали на дрібніші шматочки.

Читайте також: 7 порад для здорового харчування та 7 нездорових харчових звичок