fbpx

7 порад для здорового харчування та 7 нездорових харчових звичок

Діліться інформацією з друзями:

За оцінками лікарів, до 90% усіх існуючих захворювань виникають від неправильного харчування і пов’язаного з ним порушення роботи органів травлення.

Нераціональне харчування суттєво впливає на здоров’я і тривалість життя людей.

Серед нездорових харчових звичок, розрізняють такі:

  1.  Низька поживна цінність сучасних продуктів;
  2.  Споживання великої кількості простих вуглеводів та насичених жирів, при недостатній кількості білків, вітамінів и мінеральних речовин;
  3.  Нерегулярне харчування;
  4.  Харчування “на ходу”;
  5.  Споживання несвіжої, їжі сумнівної якості;
  6.  Споживання трансжирів, генномодифікованої їжі;
  7.  Низька культура харчування.

Однак, незважаючи на присутність безмежного вибору харчових продуктів, все більше українців прагнуть споживати здорову їжу, ретельно вивчають інформацію про склад продуктів та готують вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмежуючи додавання некорисних інгредієнтів, включаючи сіль, цукор та надмірну кількість жирує.

Основні правила здорового харчування:

  1. Прагніть споживати адекватну кількість калорій з їжею для задоволення власних потреб в енергії та основних харчових речовинах.
  2. Споживайте щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць,нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
  3. Уникайте частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру.
  4. Намагайтесь дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок. Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, попереджає набір зайвої ваги і пов’язані з нею небезпечні для здоров’я стани – високий артеріальний тиск, атеросклероз та підвищення рівня цукру у крові.
  5. Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій.  Достатнє споживання рідини є одною з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вода, кава та чай повинні бути основним джерелом рідини. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої повинні бути суттєво обмежені. Чим менше людина споживає алкогольних напоїв, тим краще для її здоров’я.
  6. Постійно та ретельно дотримуйтесь правил харчової безпеки,включаючи дотримання чистоти, вибір тільки якісних та безпечних харчових продуктів, належних умов їх транспортування, зберігання та приготування
  7. Намагайтесь більше рухатись і займатись фізичними вправами щодня. Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового та тривалого життя.

І памятайте:

  1. краще купувати продукти у їх первісному вигляді: овочі, м’ясо, риба, а не перероблені. Чим менш перероблений продукт, тим більша поживна цінність, а ви менше хворієте.
  2. Перегляньте свій раціон: деякі продукти лише здаються дешевими чи дорогими, але якщо порахувати вартість порції, то все буде навпаки. Не треба їсти м’ясо щодня. Принаймні, якщо ви не хочете хворіти. Людям середнього віку варто скоротити вжиток червоного м’яса, і при цьому перейти на інші джерела білка: бобові та рибу.
  3. Риба не настільки дорога, як ми звикли думати. Просто варто обирати скумбрію, хека і оселедця, а не лосося.
  4. Нездорова їжа більш доступна передусім фізично, а потім економічно. Простіше купити шоколадний батончик, аніж курагу, хоча кілограм батончиків дорожчий за кілограм кураги.
  5. Висівковий та хліб із цілого зерна, крупи: вівсяна, гречана, рисова (із неочищеного грубого рису) дадуть вам не лише тривалу енергію, але і необхідні вітаміни групи В та мінерали, які покращать обмін речовин.
  6. Намагайтеся щодня вживати салати із свіжої та квашеної капусти, селери, моркви та петрушки (як мінімум 1 раз на день, найкраще – із кожним прийомом їжі).
  7. Найздоровішим вибором може стати вживання оливкової нерафінованої олії першого холодного віджиму, або лляної олії, які додають у готові салати безпосередньо перед вживанням. Чому саме ці олії? Бо з усіх олій саме у них міститься багато незамінних (тобто ті, які не можуть синтезуватися організмом) омега-3 жирних кислот, які мають дуже сильні протизапальні властивості. Але олії – дуже нестійкий продукт, швидко псуються, тому після використання пляшку потрібно щільно закрити і зберігати у холодильнику.
  8. Для відновлення життєвих сил один раз на день необхідно вживати ці продукти, які є джерелом легкозасвоюваного білку високої якості, містять корисні жири та вітаміни
  9. Пара волоських горішків, 1 чайна ложка насіння льону та сезаму у каші сприятимуть відновленню тканин тіла та зміцненню кісток.
  10. Молочні продукти – джерело якісного білку та легкозасвоюваного кальцію, який потрібен не лише для підтримання міцності кісток, але і для роботи серця та нервової системи. Тому білий м’який сир, твердий сир (але не сирний продукт!) також повинні бути присутніми на вашому столі.

“Здорове харчування” – це не розкручені та дорогі авокадо, ягоди годжі, насіння чіа чи риба лосось, а рідні і доступні нам смородина, гречка, гарбузи, оселедці, яйця та льон.

Читайте також: 5 корисних звичок, які допоможуть бути здоровим