У таблиці корисних продуктів перше місце займає насіння

У таблиці корисних продуктів перше місце займає насіння

Природа подарувала нам чимало «помічників» для підтримання здоров’я та лікування різних недуг. Йдеться про плоди різних рослин. Безліч цінних речовин та надзвичайний вплив на самопочуття та здоров’я чинить такий звичний з дитинства «делікатес» як гарбузове насіння.

Японський дієтолог Дж. Осава поставив насіння гарбуза на перше місце у таблиці корисних продуктів. Особливо цінне насіння круглого гарбуза, а не того, що нагадує диню.

Зернятка у білих шкаралупках, яке ми звикли їсти з дитинства, містить близько 36-52% жирів (без холестеролу), камедь, органічні кислоти, вітаміни Е, А, трохи вітамінів D і К та масу макро- та мікроелементів.

Особливо важливо, що у насінні містяться цинк та залізо, магній, кальцій, фосфор, багато білка.

Присутність цинку особливо корисна для чоловічого здоров’я. А ще цей елемент може допомогти подолати проблеми підліткового віку: вугровий висип, жирну себорею волосся, лупу. Збільшені дози цинку можуть стати важливою частиною терапії. Тож у цей період особливо корисно, для прикладу, регулярно вживати гарбузове насіння.

У народній медицині насіння гарбуза вживають переважно у вигляді відварів, емульсій та порошку.

Дітям гарбузове насіння рекомендують як профілактичний засіб від паразитів (гостриків). Для цього насіння (сире, не обсмажене) треба розтерти з водою або молоком або перебити в кавомолці, додати до смаку мед, фруктовий сік. Давати дітям натще по чайній ложці.

Компресами з кашкою з насіння (подрібненого в кавомолці) лікують дерматити, шкірні рани, опіки.

Гарбузове насіння також має проносну та сечогінну дію, зміцнює серцевий м’яз, усуває газоутворення в шлунку та кишківнику, зміцнює нирки, сприяє росту волосся, виводять з організму важкі метали.

Гарбузове насіння особливо цінне в дитячій практиці, оскільки, вживаючи його, можна не боятися передозування. Насіння гарбуза нешкідливе. Проте деяким людям з поганою переносимістю краще обмежити разову дозу смаженого насіння до 9 г на день.

Надія ВАНЧЕНКО