Більшість українців під час травневих вихідних намагаються виїхати на природу, аби насмажити шашлику та відпочити. Така традиція відносно молода – з’явилася завдяки Радянському Союзу. До цього на пікнік виїжджала аристократія, але про смаження м’яса на вогні й мови не було. Еліта пила лиш чай.
Про це Gazeta.ua розповів Олександр Алфьоров, історик.
“До Радянського Союзу в українців не було традиції смажити шашлик на природі. Накривали стіл за межами двору лише на весіллі чи поминках. На пікніки виїжджала міська аристократія, але то було чаювання. Традицію смажити м’ясо на вугіллі запозичили за Союзу у країн кавказького регіону”, – сказав історик.
Батьківщиною шашлику називають Іран, Ірак чи Кавказ. Готувати страву на шампурах українців у XVIII ст. навчили кримські татари.