fbpx

Вчительку в Чехії судитимуть за поширення дезінформації про війну в Україні

Діліться інформацією з друзями:

Про це пише ČTK із посиланням на речника міської прокуратури в Празі Алеша Цимбалу.

Згідно з Кримінальним кодексом Чехії, заперечення, сумнів, схвалення та виправдання геноциду караються позбавленням волі від 6 місяців до трьох років.

Як повідомила чеська газета Pravo, згідно з переданим до суду обвинувальним висновком, Мартіна Беднарова на уроці у квітні 2022 року переконувала своїх 13-14-річних учнів, зокрема, у тому, що українські військові відкрито сповідують неонацизм, здирають шкіру з російськомовних жителів у тому числі з дітей, і спалюють їх живцем.

Крім того, Беднарова говорила, що у столиці України Києві «немає війни». На доказ цих слів вона заявила своїм 13-річним та 14-річним учням, що бачила кадри з київських веб-камер, які демонструють, що у місті немає боїв.

У самому Києві бої були тільки в перші дні війни, але важкі битви йшли в його передмістях, а крім того, столиця зазнавала ракетних ударів.

Коли деякі учні стали заперечувати вчительці і говорити, що по чеському телебаченню показували кадри з палаючими будинками в Києві, Беднарова рекомендувала їм отримувати інформацію з інших джерел і заявила, що чеське телебачення належить бізнесменові та філантропу Джорджу Соросу (що теж не відповідає дійсності):

«Ми ж знаємо, перед ким він [Сорос] звітує»

Один із учнів таємно записав висловлювання вчительки на уроці та дав послухати цей запис своїм батькам. Останні звернулися до школи, після чого Беднарова звільнили за грубе порушення правил поведінки. Вчителька намагалася оскаржити звільнення у суді, але програла.

Як повідомляє Pravo, прокуратура звинуватила Беднарову за статтею про заперечення або схвалення геноциду. Якщо її визнають винною, їй загрожують від півроку до трьох років ув’язнення.

Читайте також: Чому вдень іноді можна побачити на небі Місяць