fbpx

За час війни спостерігається сплеск ввозу побутової техніки у країни-сусіди Росії з Європи

Діліться інформацією з друзями:

В Європі викликає занепокоєння щодо імпорту побутової техніки в країни-сусіди Росії. Про це пише Bloomberg.

Європейський експорт пральних машин, холодильників і навіть електричних молоковідсмоктувачів до сусідів Росії став бумом після того, як Володимир Путін вторгся в Україну.

Раптовий і несподіваний сплеск європейського експорту пральних машин, холодильників і навіть електричних молоковідсмоктувачів до сусідів Росії викликає занепокоєння серед чиновників, що торговельний бум може допомогти військовій машині Володимира Путіна в Україні.

Відповідно до даних, зібраних Bloomberg з бази даних Євростату ЄС, Вірменія імпортувала більше пральних машин з Європейського Союзу протягом перших восьми місяців року, ніж за останні два роки разом узяті. До серпня Казахстан імпортував європейських холодильників на суму 21,4 мільйона доларів, що більш ніж утричі перевищує суму за аналогічний період минулого року. 

Дані казахського уряду тим часом свідчать про різке зростання кількості холодильників, пральних машин та електричних молоковідсмоктувачів, що постачаються до Росії.

Європейські чиновники, знайомі з цифрами, кажуть, що вони стурбовані тим, що принаймні деякі товари та їхні компоненти можуть використовуватися у військових цілях, і уважно стежать за зростанням експорту до країн на периферії Росії. 

Люди, обізнані з оцінками, сказали, що цілком можливо, що компоненти та мікрочіпи з інших побутових товарів також використовувалися у військових цілях, навіть якщо вони переважно у відносно низькоякісному обладнанні.

Торгові дані показують, наприклад, що експорт електричних молоковідсмоктувачів з ЄС до Вірменії зріс майже втричі в першій половині 2022 року порівняно з попереднім роком, незважаючи на падіння народжуваності у Вірменії на 4,3%. Так само попит Казахстану на молоковідсмоктувачі з ЄС зріс на 633% у першій половині 2022 року, хоча народжуваність у країні впала на 8,4% за той самий період. 

Влада росії припинила публікувати дані про торгівлю після вторгнення в Україну. Тим не менш, згідно з даними казахстанського уряду, російський попит на електричні молоковідсмоктувачі з Казахстану зріс більш ніж удвічі протягом перших восьми місяців року порівняно з усім 2021 роком. У 2022 році країна також поставила до Росії пральних машин на 7,5 мільйона доларів — проти майже нуля за попередні два роки. Експорт холодильників до Росії зріс у десять разів порівняно з минулим роком.

«Навіть дуже складні російські системи озброєння часто будуються із стандартними мікроелектронними компонентами, які містяться в ряді комерційних товарів», — сказав Джеймс Бірн​, директор відділу розвідки та аналізу відкритих джерел Королівського інституту об’єднаних служб, британського аналітичного центру. – «Цілком можливо, що російський військово-промисловий комплекс імпортує комерційні готові товари для канібалізації на запчастини».