З 20 серпня Туреччина запроваджує додатковий митний збір для 115 товарів, в тому числі для кондитерської продукції. Саме з цієї дати вступає в силу указ президента Туреччини.
Про це заявляє Європейська бізнес асоціація (ЄБА).
Відповідно до цього указу, з кондитерської продукції, що імпортується до Туреччини, буде стягуватись додаткове мито у розмірі від 15% до 20%, за виключенням продукції з ЄС та країн, з якими у Туреччини підписані Угоди про вільну торгівлю.
Для української цукристої та шоколадної кондитерської продукції додаткове мито складе 20%, для борошняної – 15%.
У ЄБА наголошують, що доступ до ринку Туреччини для українських виробників кондитерської продукції і так значно ускладнений у зв’язку із застосуванням Туреччиною високих ставок ввізного мита та додаткового тарифу на сільськогосподарську складову (всього збори складають близько 35-45% на кондитерські вироби).
“При цьому на український ринок турецька продукція потрапляє на значно кращих умовах. Рівень ставок ввізного мита для імпортних турецьких кондитерських виробів складає від 5 до 15%.
Тож рішення турецької влади підвищити митні ставки значно погіршує і без того нерівні для України умови доступу на турецький ринок та створює неконкурентне середовище для українських виробників”, – йдеться у заяві.
Україна на тлі введення Туреччиною додаткового мита на імпорт кондитерської продукції в розмірі від 15% до 20% може припинити експорт кондитерської продукції до цієї країни і втратити через це $15 млн на рік, повідомив голова асоціації “Укркондпром” Олександр Балдинюк.
“Укркондпром” надіслав лист до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на ім’я заступника міністра, торгового представника України Тараса Качки в якому повідомив про те, що рішення Туреччини про введення додаткового мита призведе до припинення українського кондитерського експорту до Туреччини. Втрати України можуть досягти $15 млн. Ми чекаємо на відповідь із боку нашої держави на зазначене рішення Туреччини”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.
Щоб постійно бути в курсі новин підпишіться на наш Telegram