fbpx

У річницю радянського вторгнення в Чехії закликають відправити Україні 1968 або 68 чеських крон

Діліться інформацією з друзями:

Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини Петро Фіала та Едуард Хегер у неділю, 21 серпня у 54-у річницю вторгнення військ Варшавського договору до Чехословаччини та придушення “Празької весни”, випустили спільне відео, в якому сказали, що зараз, коли російські танки йдуть українською землею , як ніколи важливо пам’ятати про серпень 1968-го та всіма силами допомагати Україні.

Як повідомляє кореспондент Бі-бі-сі у Празі Роб Кемерон, з нагоди річниці вторгнення військ Варшавського договору під радянським керівництвом до Чехословаччини у Чехії у соцмережах запустили нову ініціативу: громадян країни закликають відправити посольству України 1968 або 68 чеських крон (80 та 2,75) євро відповідно) на купівлю зброї.

Хоча Чехія і Словаччина розділилися двадцять дев’ять років тому і тепер функціонують як дві окремі країни, багата спільна історія все ще об’єднує їх. Це стосується і пам’яті 21 серпня 1968 року. До річниці Премєри країн зробили разом одне відео. 

“Підтримуючи Україну, ми підтримуємо власну безпеку. Ми не хочемо, щоб Росія виявилася нашою сусідкою”, – сказав словацький прем’єр Едуард Хегер.

“Пам’ятаючи історію, ми вчимося на ній, щоб вона вже ніколи не змогла повторитися”, – сказав прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала.

Нагадаємо, що у ніч з 20 на 21 серпня 1968 року приблизно 200 тисяч військ і 5 тисяч танків країн Варшавського договору увійшли на територію Чехословаччини для придушення “Празької весни”, — періоду лібералізації комуністичного режиму в країні. Чехословацькі громадяни, котрі демонстраціями, мітингами та іншими мирними способами протестували проти інтервенції були безсилі проти радянських танків. На зміну ліберальним реформам Александра Дубчека прийшов період “нормалізації” Густава Гусака