fbpx
У Сан-Франциско налагодили систему передачі гуманітарної допомоги Україні

Гуманітарну допомогу в Україну з Сан-Франциско передають через пасажирів

Діліться інформацією з друзями:

Американські українці продовжують відпрацьовувати механізми допомоги Україні. У Сан-Франциско є група активістів, яка налагодила систему передачі медичної та гуманітарної допомоги через пасажирів регулярних рейсів. 

Так звані “літуни” допомогли передати до України вже понад 350 валіз. Про це йдеться на сайті ukrainian.voanews.com.

Вікторія Шинкаренко, керівник Рівненського «Будинку Ветеранів» написала у себе на сторінці у Фейсбук:

Коли ти з Україною в серці, неважливо де ти проживаєш. Завжди можна знайти можливість і об’єднатися щоб допомогти перемогти. «Літуни» – українці, які організували швидку доставку необхідних речей з штатів в Україну.

Іван Гайд, одесит, вже п’ять років живе в Сан-Франциско. Він координує групу активістів, які організувалися для того щоб перевозити допомогу в Україну валізами під час приватних перельотів.

З Сан-Франциско так перевезли кілька тонн життєво необхідних речей з кремнієвої долини.

Іван розповів, що де купити всякі потрібні штуки, які треба нашим військовим є, але проблема в тому як відправити. Адже Каліфорнію Україною розділяє 12 тисяч кілометрів.

Я побачив, що якщо наприклад одна людина, яка летить буде брати сумки з собою не три сумки з собою, а наприклад 10 чи 20, то ми зможемо відправляти реально допомогу, яка потрібна українським військовим. – зазначив Гайд.

Ідея сподобалася друзями Івана Андрію та Максиму. Тож створили ядро руху та прозвали себе літунами. Хоча насправді самі хлопців не літають, а виконують функцію посередників. Якщо хтось хоче переправити вантаж з гуманітарною допомогою, медикаментами, спорядженням, то звертаються до літунів. А вже вони шукають людей у групах на Фейсбуці, які летять із Сан-Франциско до Європи і домовляються аби та перевезла додатковий багаж.

Шинкаренко каже, що на початку повномасштабного вторгнення волонтери шукали кошти і необхідне в Європі, але зараз навіть маючи кошти щось знайти і придбати в сусідніх країнах важко, викупили майже все.

Війна динамічна, швидка і дорога, коптери, оптика, амуніція довго не живе і часто потрібна «на вчора». Час доставки має велике значення, час – це чиєсь життя. – зазначає Шинкаренко.

Вона розповіла, що «Будинок Ветеранів» отримав таких необхідних валіз з від Volodymyr Prokurashko, Viktor Shevchuk з коптерами, тактикою і ліками вже пару десятків.