Яка ягода рятує рівнян

Ця ягода здатна у спеку нормалiзувати тиск. Яке без малини одужання вiд застуди чи грипу? Проте в цих ягiдках – порятунок i вiд iнших захворювань. Яких?

Про це розповiдають академiк, фiтотерапевт Євген Товстуха i травознай Олена Баклюкова.

– Чому малиною ми лiкуємося, коли маємо температуру, нежить?

Є. Товстуха: Бо в малинi є салiцилова кислота – основний компонент аспiрину. Ми лiкуємося нею передусiм вiд застуди та грипу, коли треба добре пропiтнiти. I ця властивiсть малини рятує при усяких запальних процесах (при загостреннi болю у суглобах, радикулiтi), адже здатна знижувати температуру та знеболювати.

Звiсно, найбiльш цiлющою є лiсова малина, а не садова. Коли її правильно заготувати (найкраще – перетерти з цукром чи засушити), то можна зберегти всi її кориснi властивостi.

– Вiд чого ще лiкують ягоди малини?

– А ще малина допомагає при пiдвищеному артерiальному тиску, бо з потом виходить сiль, i це його знижує. Через високий вмiст клiтковини її рекомендують людям, котрi мають «ледачий» кишкiвник i потерпають вiд закрепiв. Однак коли в кишкiвнику є запальний процес, при проносi свiжої та сухої ягоди треба уникати, а пити з неї сiк чи сироп.



Малина корисна при недокрiв’ї, бо її органiчнi кислоти покращують засвоєння залiза у травному трактi. Є в малинi йод, який  запобiгає атеросклерозу, порушенням серцевого ритму. Малину треба їсти людям, котрі мають хвороби серця, бо вона – джерело солей калiю.

О. Баклюкова: Як вiдомо, у спеку кров людини схильна до загущення, а речовини кумарини, яких у малинi бiльше, анiж в iнших ягодах, цей процес нормалiзують. Тому в спеку малина i напої з неї – iдеальнi. I ще: малина майже не втрачає своїх корисних властивостей у ходi термiчної обробки.

Підготувала Надія ПРИШЛЯК

Постійно бути в курсі новин вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»

Діліться корисною інформацією з друзями: